Linkovi

Guverneri Džordžije, Floride i Alabame pokušli da reše spor oko prava na vodu


Guverneri 3 južne savezne američke države - Džordžije, Floride i Alabame su se pre nekoliko nedelja sastali u pokušaju da reše 17-o godišnji spor oko prava na vodu. Spor je usled velike suše koja je zahvatila Džordžiju, ponovo pokrenut. Američki vojni kor inžinjera predviđa da glavni grad te države, Atlanta ima zaliha vode za još samo nekoliko meseci. Međutim, njihova odluka da smanje dovod vode u Floridu i Alabamu kako bi rešili novonastalu krizu u Džordžiji, j naišla na protivljenje ribara koji smatraju da bi time bila ugrožena industrija morske hrane.

Džon Ričards lovi ostrige u zalivu Apalačikola već 55 godina, i objašnjava da opstanak ostriga zavisi od dotoka sveže vode koju u Apalačikolu donosi reka Čatahuči iz Džordžije. Ta voda se, potom, uliva u meksički zaliv. Ričards smatra da odluka o smanjenju protoka vode, ozbiljno šteti zalivu Apalačikola i ostrigama koji žive u tim vodama.

«Moje srce i duša su u ovom zalivu, i sve što pokušavamo je da zaštitimo šta možemo. Ali, nedostatak sveže vode iz reke koja dolazi iz Džordžije, ostrige izumiru velikom brzinom. Istočna obala je potpuno mrtva,» ogorčen je Ričards.

Na skupu u sudnici Apalačikole, ribari zahtevaju pomoć od sekretara za zaštitu životne sredine sa Floride, Majka Sola. On ističe da odluka savezne vlade da smanji protok vode u reci Čatakuči za 5 odsto škodi kečigama, dagnjama i ostrigama, a samim tim i ekonomiji Floride.

«Oni udovoljavaju potrebama Atlante ne razmišljajući kako to utiče na Floridu i njene resurse,» navodi Sol.

Stotinama kilometara severno, suša ozbiljno pogađa okolinu Atlante – 6-og grada po veličini u Americi u kome živi oko 5 miliona ljudi. Atlanta se snabdeva vodom iz ovog rezervoara. Nivo vode u reci Lenije je tokom protekle godine dramatično opao. Ova isušena obala je obično 6 metara pod vodom. Džonatan Dejvis iz vojnog kora inžinjera objašnjava da je oko rezervoara sagrađena i rekreaciona industrija koja donosi zaradu od 5 i po milijarde dolara. Prema njegovim rečima, smanjenje protoka vode iz reke u Floridi je neophodan korak.

«Jasno je da mnogi ovise o ovom sistemu. Naša namera svakako nije da oštetimo nekoga, već da obezbedimo zadovoljavajuću situaciju dok guverneri ne donesu trajne odluke,» objašnjava Dejvis.

Guverneri su se sastali 17. decembra nakon prošlomesečnih razgovora u Vašingtonu, gde su se složili da ispitaju mogućnost smanjenja protoka vode u reci Lenije za 16 odsto.
Ali, u zalivu Apalačikola, ne postoji mnogo razumevanja za Džordžiju zahvaćenu sušom.
Džon Ričards krivi stanovnike Atlante da nisu obezbedili zalihe, iako je u većini delova Džordžije zabranjeno navodnjavanje travnjaka i bašti. Ričards strahuje da će do februara - roka koji je postavljen pred guvernere da postignu sporazum, biti prekasno za lovce na ostrige u Apalačikoli.

XS
SM
MD
LG