Linkovi

Danas vam predstavljamo šarmantnu i originalnu komediju “Juno”


Šarmantna i originalna komedija o jednoj trudnoj tinejdžerki privukla je pažnju kritičara i nominacije za prestižne nagrade, dok ujedno osvaja publiku u bioskopima širom SAD. Predstavljamo vam film “Džuno”.

Džuno ima 16 godina i inteligentan, pomalo ciničan smisao za humor, koji je nasledila od svog oca, Meka. Medjutim, bezbrižnost i neznanje, koji su odlika mladosti, dovode e u situaciju koja je daleko od smešne.

Njen otac i maćeha su razumljivo veoma uzrujani zbog vesti da je Džuno u drugom stanju … Medjutim, oni podržavaju njenu odluku da rodi bebu i da je na usvajanje jednom paru bez dece.

Mlada kanadska glumica Elen Pejdž tumači ulogu glavne junakinje. Ona je veoma otvorena i iskrena. Potpuno je svoja, i neverovatno je osveženje videti takav lik na filmu.

“Kod ovog filma mi se dopada što se bavi pojavom koju često tretiramo kao veoma težak i mračan dogadjaj, a sada ga gledamo iz drugačijeg ugla, iz perspektive ove devojke. Ona je izuzetno samostalna. Pronalazi par, koji će usvojiti njenu bebu, čak i pre nego što roditeljima kaže da je trudna. Mislim da je lepo ne ulaziti stalno u neko mračno stanje, što često može da bude mnogo lakši pristup. Film se ne izjašnjava na temu tinejdžerske trudnoće, nije politički film. To je priča, … priča o izboru jedne devojke.”

Koliko god da “Džuno” odražava realnost nekih tinejdžerskih stanja, u stvarnosti postoji mnogo parova nalik na dvoje “japija”, uspešnih poslovnih ljudi, koje Džuno nalazi da usvoje njenu bebu. U pitanju su Mark i Vanesa, koje glume Džejson Bejtmen i Dženifer Garner.

“Ja glumim jednu napetu, stegnutu ženu, koja želi da ima dete, a ne može, i tako rešava da usvoji bebu ove neobuzdane šesnaestogodišnjakinje. U mom braku sa Džejsonom Bejtmenom izgleda kao da sam ja strahovito kruta i tvrda, dok je on opušten i “kul”, a kako film odmiče, shvatate da je ta veza drugačija nego što izgleda na prvi pogled.”

U stvari, film “Džuno” je pun iznenadjenja koja proističu iz njegovih karaktera i situacija … nešto za šta čitava glumačka postava pripisuje zasluge scenaristi Diablu Kodiju, kome je to prvi scenario. Izvlačim inspiraciju iz životnih iskustava, uvek kažem da sam svojervrsni “djubretar”, tako da ponekad osećam da mi ne pripada zasluga za autentičnost, koju ljudi pripisuju mojim likovima, jer zaista jednostavno pozajmljujem sve iz stvarnog života. Slušam ljude, uvek sam bio više posmatrač nego učesnik u dogadjajima. Jednostavno, ja besramno kradem stvari iz bogate riznice života.

Reditelj Džejson Rajtman kaže da autentičnost pomaže ovom filmu da se bavi osetljivom temom.

“Ovo nije film o trudnoći. Trudnoća je svojevrsna lokacija, kontekst. Ovo je film o trenutku kada rešite da odrastete, postanete zrela osoba. Živimo u vreme, kada 16-godišnje devojčice prerano odrastaju, a 30-godišnji muškarci ne žele da odrastu. Ova priča svim likovima omogućava da imaju vrlo humane, i originalne reakcije na dogadjaje. To je scenario u kome svaki put kada treba da se donese neka odluka ili izgovori rečenica iz dijaloga u pitanju je nešto uzbudljivo, netipično i – urnebesno, suprotno svemu što bih očekivao da se dogodi.”

U filmu “Džuno” takodje glumi Majkl Sera kao Bliker, dobroćudni dečko glavne junakinje; Džej Kej Simons i Alison Dženi tumače njene roditelje, a saundtrek za film je raznovrsna mešavina modernog i klasičnog roka, što odražava nezavisni muzički ukus heroine filma.

XS
SM
MD
LG