Linkovi

Bivši indonežanski predsednik Suharto u kritičnom zdravstvenom stanju


Osmadesetšestogodišnji Suharto, koji je 32 godine vladao gvozdenom rukom najmnogoljudnijom islamskom zemljom, primljen je u bolnicu u Džakarti sa simptomima anemije i niskog krvnog pritiska.

Bubrezi mu sve lošije rade, a u plućima ima viška tečnosti, rekao je šef lekarskog tima Mardžo Soebjandono i dodao d se stanje bivšeg lidera ne popravlja. Suharto je rekao porodici da ne želi da ide na lečenje u inostranstvo.

Predsednik Susilo Bambang Judojono ga je kratko posetio u bolnici, nakon čega je izjavio da je Suharto "i dalje u kritičnom stanju". On pati od niza bolesti, uključujući unutrašnje krvarenje, a poslednjih godina je mnogo puta hospitalizovan. Suharto se povukao sa vlasti 1998. posle političkih previranja i ekonomske krize koja je izazvala širok otpor njegovom režimu i od tada živi povučeno.

Prošle godine Vrhovni sud Indonezije naložio je časopisu "Tajm" da plati Suhartu odštetu od preko 100 miliona dolara zbog članka iz maja 1999, u kojem se tvrdilo da bivši predsednik i njegova porodica raspolažu sa 15 milijardi dolara, što su oni poricali.

U godinama posle povlačenja protiv njega se vodio sudski postupak pod optužbom da je proneverio stotine miliona državnog novca, ali je vlada povukla tužbu zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Organizacija Transparensi internešenel proglasila ga je najkorumpiranijim liderom na svetu. Bogatstvo Suharta i njegove porodice procenjuje se na izmedju 15 i 35 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG