Linkovi

Krivokapić očekuje da iz sudstva budu odstranjene “trule daske”


Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić očekuje da iz sudstva budu odstranjene “trule daske”, ocjenjujući da su stvoreni snažni preduslovi da novi predsjednik Vrhovnog suda i Sudski savjet krenu u taj posao.

Krivokapić je rekao da nakon izbora Vesne Medenice za predsjednika Vrhovnog suda očekuje okončanje istraga i presuđenje značajnih sudskih postupaka.

“Na način da mogu izdržati provjeru međunarodne i domaće stručne javnosti i da možemo kroz izvještaje Evropske Komisije pratiti progres uovoj nezavisnoj grani vlasti”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je ocijenio da su u Crnoj Gori, kao malom društvu, negativni procesi transparentniji, navodeći da očekuje da i tu država ima preduslove za borbu protiv korupcije ako odradi ono što zahtjeva put evropskih integracija.

Prema njegovim riječima, ako toga ne bude ‘’jasno se mora utvrđivati odgovornost institucija i pojedinaca za izostanak evropski mjerljivih rezultata’’.

„Crna Gora je u ubrzanom postupku stvaranja efikasnih institucionalnih instrumenata u policiji, tužilaštvu, sudstvu da ova godina može biti najočigledniji napredak u borbi protiv korupcije i presuđivanja velikim grupama za organizovani kriminal’’, ocijenio je Krivokapić.

Upitan kako vidi evropsku budućnost Crne Gore, Krivokapić je rekao da je vidi na isti način kao što je vidio borbu za nezavisnost. „Mukotrpan put, ali bez alternative“.

„Veliki ponos je bilo čuti poruke u najmoćnijim zemljama svijeta, Sjedinjenim Američkim državama, Ruskoj Federaciji i naravno Republici Kini, o Crnoj Gori kao pozitivnom primjeru sa Balkana i već sada uglednoj državi“, naveo je on.

Krivokapić smatra da je najveća prednost Crne Gore njeno multietničko društvo, ljudski i prirodni resursi.

„Nedovoljna demokratska tradicija i sa tim neraskidiva svijest o značaju institucija još je nedostatak za čije otklanjanje treba vremena. Vladavina prava je prioritet koji se doseže u odgovarajućoj vremenskoj dinamici ali svakako ne preko noći“, zaključio je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG