Linkovi

Evropu zahvatilo snežno nevreme, zabeležene ljudske žrtve


U Španiji su poginule tri osobe, među kojima i dvojica ribara koji su se u ribolov otisnuli uprkos uzburkanom moru. U Austriji gorske službe spašavanja imaju pune ruke posla zbog lavina. Sinoć su poginula dva Nemca i jedna austrijska državljanka. U zapadnim i centralnim delovima Austrije proglašen je treći stepen opasnosti od lavine koja se meri na skali od jedan do pet. U Italiji je zbog snega, koji i dalje pada uzrokujući probleme u saobraćaju, zatvoren tunel Mont-Blanc koji povezuje Italiju sa Francuskom. Najgore je na istoku Evrope, jer su Rumunija i Bugarska "zatrpane" snegom.

Dve osobe umrle su danas zbog velike hladnoće u Rumuniji, u čijem je centralnom delu izmereno minus 27 stepeni Celzijusa. Zahladjenje je noćas zahvatilo celu Rumuniju sa temperaturama od minus 27 stepeni, koja je izmerena u transilvanskom gradu Mierkurea Čiuk, do minus 10 stepena. Meteorolozi predvidjaju da će mraz potrajati do ponedeljka. Talas mraza je zahvatio Rumuniju posle ti dana obilnog snega i vetra koji je dostizao od 70 do 80 kilometara na sat u južnim i jugoistočnim delovima zemlje.Tri nacionalna puta su i danas neprohodna zbog snega, koji nije mogao da se očisti zbog snažnog vetra.

Najteže je pogodjena crnomorska županija Konstanca, gde je zbog blokiranih puteva 16 naselja izolovano, a devet je ostalo bez električne energije. Helikopterom Ministarstva unutrašnjih poslova, jedinim saobraćajnim sredstvom kojim se može stići do tih naselja, danas su prevezene u bolnicu u Konstancu dve osobe kojima je hitno bila potrebna dijaliza i dve trudnice koje treba da se porode. Helikopterom su ta naselja snabdevena hranom, vodom i lekovima, a prebačeni su i stručnjaci koji treba da poprave električnu mrežu. U proteklih nekoliko dana u Rumuniji je zabeleženo 9.000 slučajeva upale pluća a vlasti upozoravaju da se može očekivati i epidemija gripa.

XS
SM
MD
LG