Linkovi

Zbog nevremena u Sjedinjenim Državama milion ljudi ostalo bez struje


Žestoka oluja protutnjala je centralnom i severnom Kalifornijom, zbog čega je bez struje ostalo više od milion domaćinstava i poslovnih zgrada, zatvoreni su glavni putevi, a letovi otkazani na nekoliko aerodroma.

Meteorolozi i Američka nacionalna služba za vremensku prognozu predvidjaju da bi oluja za vikend mogla da stvori snežni pokrivač 180 i 250 centimetra u všim predelima Sijera Nevade, i više od pola metra snega na jezeru Taho, popularnom turističkom mestu. Južna Kalifornija se pripremila za moguće poplave i nanose blata u predelima koji su prošlog oktobra uništeni u strašnim požarima.

Količina padavina bi mogla da dostigne 12,5 centimetara po kubnom metru u Los Andjelesu i 25 centimetara snega u planinama južne Kalifornije, što su najveće padavine u ovoj oblasti od januara 2005. godine, a usledile su posle najsušnije godine otkada se vrše merenja.

"Veoma je važno da budemo spremni za nanose blata, jer je mnogo zemlje izgorelo", rekao je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger posle sastanka sa šefovima spasilačkih službi.

Za sada nema izveštaja o mrtvima ili povredjenima, saopštile su spasilačke službe. Vetar je u San Francisku oduvao skele sa zgrada i privremeno zatvorio glavnu saobraćajnu arteriju, glavnu trgovačku ulicu, dok je ostrvo Alkatraz, bivši zatvor, a sada nacionalni park, takodje zatvoreno za posetioce.

Velikim kamionima je zabranjeno da idu preko mosta Golden Gejt, gde udari vetra dostižu i 90 kilometara na čas. Most San Rafael koji se nalazi u blizini Ričmonda, a povezuje dva najveća državna autoputa, blokirao je kamion koji se prevrnuo.

"Mnogo kiše nadolazi u doline, i mnogo snega na planine, a i vetar je veoma jak i duva izmedju 160 i 240 kilometara na čas, naročito u Sijera Nevadi", rekao je Švarceneger i pozvao sve stanovnike da budu veoma oprezni.

Blizu jezera Taho, gde se nalaze najpopularnija državna skijališta, obilaznica koja spaja glavni put sa severnom Kalifornijom i Nevadom takodje je zatvorena. Zbog jakog vetra juče je zatvorena većina skijališta.

XS
SM
MD
LG