Linkovi

Boris Tadić: Lideri Evropske unije treba da poštuju medjunarodno pravo


Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je stav generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da rešenje pitanja budućeg statusa Kosova treba da bude doneto u skladu sa međunarodnim pravom i da razgovori o statusu treba da budu nastavljeni.

Predsednik Tadić očekuje da će lideri Evropske unije, kada je reč o Kosovu, poštovati međunarodno pravo i naglašava da Savet bezbednosti UN mora da odluči kakva će misija biti na Kosovu. Zvanična kandidatura Srbije za članstvo u Evropskoj uniji za prdsednika Srbije nije formalno pitanje, nego da je to kandidatura za bolji život građana.

I vicepremijer Božidar Đelić smatra da bi Srbija morala da potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom jer će to Srbiju ekonomski ojačati a to će dalje dovesti do podizanja standarda građana. Đelić je zatim naglasio da u tom Sporazumu postoje mehanizmi kojima Srbija može da brani sopstveni interes i to još jednom pokazuje da je mnogo bolje biti integrisan a ne biti izolovan i bespomoćan jer ako nema mehanizama ne mogu se ni braniti vlastiti interesi.

Ovom izjavom Đelić je reagovao na ultimatum koji je u četvrtak premijer Vojislav Koštunica uputio Evropskoj uniji ili da potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Srbijom ili da pošalje svoju Misiju na Kosovo.

Inače, iz kabineta premijera medijima je prosleđeno saopštenje kojim je Koštunica optužio Austriju da ponovo pretenduje da se meša i prekraja granice na Balkanu i upozorio da su ta vremena davno prošla. Nove izjave austrijskog kancelara potvrđuju da ta zemlja otvoreno i direktno podržava narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i promenu njenih međunarodno priznatih granica, ocenjeno je u kabinetu premijera Koštunice.

XS
SM
MD
LG