Linkovi

Turski parlament usvojio Zakon o zabrani pušenja u barovima i restoranima


Turski parlament usvojio je Zakon o zabrani pušenja u barovima i restoranima, i pored procena da će takvu odluku biti teško sprovesti u zemlji poznatoj po velikom broju strastvenih pušača.

Zakon treba da stupi na snagu 18 meseci pošto ga potpiše predsednik Abdulah Gul. Ovaj potez, koji se smatra revolucionarnim za Tursku, koja je veliki potrošač i proizvođač duvana, usledio je neposredno posle uvođenja sličnih zakona ove sedmice u Francuskoj i Nemačkoj.

Mnoge druge članice Evropske unije, kojoj Turska želi da se pridruži, takođe su zabranile pušenje u zatvorenim javnim mestima. Zabrana se odnosi i na cigare, lule i tradicionalne nargile koje su bile popularna atrakcija za turiste u poseti Istanbulu i turskim letovalištima.

U zemlji od 75 miliona ljudi, oko 25 miliona pušača godišnje popuši oko 115 milijardi cigareta, pokazuju statistike. Gotovo dve trećine muškaraca su pušači, što je dvostruko više nego u zapadnoj Evropi, kao i 11 odsto dece od 7 do 11 godina. Zabrana će se odnositi takođe na neke otvorene lokacije, kao što su stadioni, bašte, zatim džamije i bolnice, taksije i vozove. Već je zabranjeno pušenje u autobusima i avionima.

Turski premijer Tajip Erdogan, poznat kao veliki protivnik pušenja, zastupao je uvođenje zabrane. Skupština, u kojoj njegova islamistička AK Partija ima veliku većinu, usvojila je zakon sa 240 glasova "za" i samo dva "protiv".

XS
SM
MD
LG