Linkovi

Severna Koreja jača kapacitete koji su u funkciji odvraćanja agresora


Severna Koreja najavila je da će jačati kapacitete koji su u funkciji odvraćanja potencijalnih agresora. Najava je usledila dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da šalju svog pregovarača u Aziju, radi razgovora o kašnjenju Pjongjanga u ispunjavanju obaveza iz sporazuma o atomskom razoružanju.

Severna Koreja je propustila da do 31. decembra ispuni sve zahteve šest nacija u vezi s njenim odustajanjem od nuklearnih ambcija, iako je već započela demontiranje glavnog reaktora u Jongbujonu. Sjeverna Koreja, koja ima jednu od najvećih stajaćih armija u svetu, često je pretila jačanjem svojih odbrambenih kapaciteta, u šta je uvrštavan i njen nuklearni arsenal.

Sporazum o severnokorejskom razoružanju postigli su pregovarači iz šest zemalja - dve Koreje, Kine, Rusije, Japana i SAD - početkom 2007. godine u Pekingu. Utvrđenim sporazumom je precizirano i da će Pjongjang, za svoju kooperativnost, dobiti značajnu međunarodnu pomoć, pre svega u energentima.

Sa početkom demontiranja reaktora u Jangbujonu, počele su i isporuke nafte toj siromašnoj komunističkoj zemlji. Kina je juče zakašnjenje Sjeverne Koreje u dogovorenom razoružavanju nazvala "prirodnim", ističući da je ono tehničke prirode i da je očekivano.

XS
SM
MD
LG