Linkovi

Sveštenik Dezmond Tutu razgovarao sa sukobljenim stranama u Keniji


Predsednik Kenije Mvai Kibaki otvoren je za ideju koalicione vlade kojom bi se prevazišla politička kriza i okončali nasilni sukobi vlasti i opozicije nakon izbora u toj zemlji, rekao je danas dobitnik Nobelove nagrade za mir sveštenik Dezmond Tutu.

"Predsednik se ne protivi obrazovanju koalicije", rekao je novinarima Tutu nakon razgovora s Kibakijem, ali i dodao da je "očigledno" da se mora privatiti da postoji vrhovna vlast u zemlji.

Tutu se juče sastao i s Railom Odingom, liderom opozicionog Narandžastog demokratskog pokreta. Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1984. godinu i borac protiv aparthejda je doputovao u Keniju ne bi li pomogao uspostavljanju mira i pokušao da nadje kompromis izmedju dve strane, iako nije zvanično prihvaćen kao posrednik.

Politički sukob pristalica vlasti i opozicije u Keniji, nakon rezibora predsednika Mvaija Kibakija, prerastao je u etničko nasilje i procenjuje se da je u neredima proteklih dana poginulo više od 300 ljudi, dok je 100.000 razmešteno. Kibaki je položio zakletvu u nedelju, nakon što su objavljeni zvanični rezultati izbora održanih 27. decembra po kojima je tesno pobedio Odingu.

Obe strane se, medjutim, medjusobno optužuju za kradju glasova, a posmatrači iz EU su saopštili da izbori nisu bili u skladu s medjunarodnim standardima, dok SAD, Velika Britanija i Francuska optužuju kenijske vlasti za izbornu kradju. Postizborni nemiri prete da ugroze najveću ekonomiju u zemlji koja se do sada smatrala najstabilnijom demokratijom u Africi. Svetska banka je saopštila da nemiri "prete da ugroze skorašnji impresivni napredak u ekonomskom rastu i smanjenju siromaštva".

"Postoji velika nada, budući da su i Narandžasti demokratski pokret i vlada nagovestili da su otvoreni za pregovore", rekao je Tutu i dodao da sukobljene strane još uvek postavljaju uslove.

Do posredovanja Tutua došlo je dok raste nezadovoljstva medju Kenijcima što Kibaki i Raila još nisu pokušali da pregovorima razreše krizu. U Najrobiju, gde se polako vraćaju znaci i prizori normalizovanog života, danas nije održan planirani opozicini protest, dok je u priobalnom gradu Mombasu policija ispalila suzavac u nastojanju da rastera oko 1.000 okupljnih demonstranata. Opozicija je danas takodje zatražila da se održe novi predsednički izbori, premda se veruje da predsednik Kibaki neće prihvatiti taj zahtev.

XS
SM
MD
LG