Linkovi

Vašington: Rajsova i Kalfin o saradnji u rešavanju izazova na Balkanu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i šef bugarske diplomatije Ivajlo Kalfin istakli su danas u Vašingtinu značaj dobrih odnosa SAD i Bugarske za rešavanje izazova na Balkanu, uključujući rešavanje pitanje statusa Kosova.

Kako je objavljeno na sajtu Stejt departmenta, posle potpisivanja sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji dve zemlje, Rajsova je rekla novinarima da "vrlo snažni odnosi" i prijateljstvo SAD i Bugarske treba da budu osnova za rešavanje predstojećih izazova u regionu.

Kao izazove je navela pitanje proširenja Alijanse koje će biti razmotreno na samitu NATO-a u Bukureštu, rešavanje statusa Kosova, i zajednički rad na tome da se Balkan učini "bezbednijim, prosperitetnim i demokratskim". Kalfin je, nakon potpisivanja sporazuma, rekao da je za Bugarsku vrlo važna saradnja sa SAD, kao i saradnja EU i SAD u rešavanju pitanja Kosova i Balkana. On je rekao da je Kosovo bio značajan deo njegovih razgovora sa Rajsovom.

"Kosovo je vrlo osetljiva tačka. Nažalost, svi napori da se postigne rešenje koje bi bilo prihvatljivo za Beograd i Prištinu, iscrpljeni su uprkos mnogim naporima medjunarodne zajednice", rekao je šef bugarske diplomatije.

Kalfin je rekao da sada treba videti kako da se nastavi dalje u rešavanju pitanja Kosova kako bi se sačuvala stabilnost a regionu pružila prilika da "krene konstruktivnim putem i počne da intenzivno krene ka stabilizaciji i prosperitetu".

"I ovi vrlo važni dogadjaji predstoje narednih meseci. Vrlo sam zadovoljan što delimo u velikoj meri mišljenja o dešavanjima i budućnosti regiona", rekao je Kalfin.

Rajsova je rekla da je Bugarska "snažan glas demokratije, prosperiteta i transatlantskih odnosa Evrope i SAD".

Ona je ocenila da se ekonomski odnosi SAD i Bugarske dobro razvijaju i navela da su američke direktne investicije u Bugarskoj premašile milijardu dolara u 2007. godine. Kalfin je rekao da će Bugarska nastaviti da bude "lojalan i dobar partner" u okviru NATO i podsetio da je ta zemlja povećala učešće u mirovnim snagama u Avganistanu i da učestvuje u misiji u Iraku.

XS
SM
MD
LG