Linkovi

Nezaposlenost u SAD naglo porasla, najava poreskih olakšica


Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama naglo je porasla prošlog mjeseca, što se oslikalo i u vladinim podacima od petka, u kojima je evidentirano da je broj novih radnih mjesta bio najniži u protekle četiri godine. Predsjednik Buš razmatra mogućnost novih poreskih olakšica, kako bi pogurao posustalu ekonomiju.

Stopa nezaposlenosti je prošlog mjeseca porasla na 5 odsto, što je najlošiji statistički podatak još od 2005. U vladinom izvještaju se navodi da je u decembru otvoreno samo 18.000 radnih mjesta, daleko manje nego što su ekonomisti predviđali.

Nakon sastanka sa svojim glavnim ekonomskim savjetnicima, predsjednik Buš je rekao da je – iako izvještaj o nezaposlenosti ukazuje na dozu neizvjesnosti, ekonomija SAD i dalje snažna.

"Naša ekonomija je na solidnoj osnovi, ali ekonomski rast ne dolazi sam po sebi. Vidimo signale koji nam govore da bi trebalo da budemo marljiviji i učinimo da u Vašingtonu kreiramo dobru politiku”.

Predsjednik je rekao da je potrošnja i dalje solidna, da je inflacija niska, ali da padaju cijene kuća, a hrana i benzin skupljaju.

Predsjednik je upozorio Demokrate u Kongresu da ne povećavaju porez, rekavši da bi to bio najgori mogući potez zakonodavaca. Istovremeno je apelovao na Kongres da usvoji zakon koji će pomoći velikom broju Amerikanaca da regulišu hipoteke i poboljšaju uslove otplate stambenih kredita.

"Kada se Kongres vrati sa pauze, očekujem da se zajedno suočimo sa ekonomskom realnosti i da pokažemo narodu da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo prosperitet zemlje."

Tekuća finasijska kriza, u vezi sa fleksibilnom kamatnom stopom na hipotekarne kredite, ometa ekonomiju u cjelini, a ne samo tržište nekretnina. Bilo je otpuštanja radnika u građevinarstvu, dok Sekretarijat za rad prijavljuje i manje zaposlenih u fabrikama.

Predsjednik Buš razmatra paket ekonomskih stimulansa koji uključuje i poreske olakšice. U intervjuu agenciji Rojters Buš je kazao da on i njegov ekonomski tim razmatraju sve opcije, ali da neće preduzeti konkretnu akciju prije Govora o stanju unije, kasnije ovog mjeseca.

U međuvremenu, senator iz Demokratske stranke, Čarls Šumer, apelovao je na predsjednika da djeluje kako bi se izbjegla ekonomska recesija.

XS
SM
MD
LG