Linkovi

Kerim: Pitanje Kosova spada u domen rada Saveta bezbednosti


Crna Gora, zajedno sa drugim državama nastalim iz bivše SFRJ, može se smatrati suosnivačen Organizacije Ujedinjenih nacija, rekao je danas u Podgorici predsjedavajući Generalne Skupštine UN Srđan Kerim. On je najavio da će Crna Gora biti jedna od osam država u kojima će biti izgrađena zgrada Ujedinjenih nacija.

Govoreći o problemu Kosova, Kerim je istakao da je to pitanje koje spada u domen rada SB UN. To je uz misiju UNIMK-a i aktivnosti Generalnog sekretara moralo da bude jedino mjesto gdje je trebalo dati odgovor na to pitanje. Još jedan pokušaj u okviru SB predviđen je za 16. januar:

''Mislim da i Beograd i Priština treba da, prije svega, svojim potezima i ponašanjem daju mogućnost da se to pitanje na jedan konstruktivan način riješi, jer, u krajnjoj liniji, ono ne utiče samo na sudbinu Srbije i Kosova, već ima svog uticaja i na region u širem smislu''.

Kerim je dodao da Crna Gora u svojoj spoljnoj politici pokazuje izuzetan senzibilitet za region, pa i kada je u pitanju problem Kosova.

Crna Gora jeste najmlađa članica UN, ali je i država koja ima duboke korijene i slavnu prošlost i koja može sebe smatrati suosnivačem UN, jer to njeno pravo proizilazi iz sukcesije SFRJ:

''Sve epublike koje su postale samostalne i suverene države, mogu se automatski smatrati i sukcesorom SFRJ i u političko-ustavnom smislu, što znači da mogu sebe smatrati i suosnivačima OUN''.

Kerim je rekao da je u tom smislu ohrabrio predsjednika Crne Gore i ministra inostranih poslova da se to pitanje zajednički postavi, jer po njegovom uvjerenju, Crnoj Gori to pravo pripada.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić rekao je da je Srđan Kerim ostavio pečat na učlanjenje Crne Gore u OUN:

''Sve ideje koje baštine UN Crna Gora je rado prigrabila i u mjesecu kada je proglasila svoju nezavisnost, postala je član UN. Na tako brzom putu, htjeli smo da te ideje pretvorimo u život i uradili smo mnogo toga''.

Predsjednik Generalne skupštine UN poželio je Crnoj Gori da nastavi da se razvija brzo i uspješno, kao i da bude dio velikog evropskog procesa integracija. Kerim je pohvalio i učešće crnogorskih predstavnika u radu Generalne skupštine UN.

Predsjednik Generalne skupštine UN najavio je da će Crna Gora biti jedna od osam zemalja u kojoj će biti izgrađena zgrada UN uz poštovanje svih standarda koji obezbjeđuju zaštitu okoline:

''I fakat da je dogovoreno da se svi programi i specijalizovane agencije smjeste pod jednim krovom, tj. da UN ovde djeluju kao jedno, govori da se ovdje i na djelu sprovodi ono što je prioritet 62. zasijedanja'. Rekao je Srdjan Kerim.

XS
SM
MD
LG