Linkovi

Kako se identifikuju oni koji pate od depresije i posttraumatskog stresa?


Procenjuje se da je oko 150 hiljada američkih vojnika u Iraku i oko 25 hiljada u Avganistanu. Kao i vojnici u ranijim ratovima, znatan broj se vraća kući sa emocionalnim ožiljcima iz borbi. Kako se identifikuju oni koji pate od depresije, anksioznosti i posttraumatskog stresa.

Dobrodošlica za američke vojnike ne bi mogla da bude toplija. Oni se vraćaju u naručje svojih voljenih i strah i uznemirenost kojesu osećali u borbi izgledaju daleko – barem privremeno. Medjutim, studija objavljena u časopisu američkog Medicinskog udruženja pokazuje da se problemi pojavljuju tri do šest meseci nakon povratka kući.

Studiju su sproveli Čarls Miliken i njegove kolege iz Vojnog istraživačkog instituta «Volter Rid» u Vašingtonu.

«Stvari se dešavaju brzo u uslovima borbi. Ali kada vojnici provedu neko vreme kod kuće i imaju vremena da razmišljaju o onome kroz šta su prošli, tada neki od ovih problema počnu da ih opterećuju», kaže doktor Miliken.

Tom Vilijams je penzionisani vojnik. On je bio u sastavu sanitetskih jedinica u Iraku i Avganistanu.

«Proveo sam prvih šest meseci po povratku gledajući u zemlju, kako bih bio siguran da mi noge nisu raznete u eksploziji», kaže on.

Američki vojnici koji se vraćaju iz Iraka i Avganistana, redovno se podvrgavaju zdravstvenim pregledima koji obuhvataju i proveru mogućih emocionalnih i psiholoških smetnji. Vojni istraživači su proučavali efektivnost početne procene i dodatno ispitivanje i mentalni trening uradjen nekoliko meseci kasnije. Miliken kaže da je studija pomogla da se ustanovi stanje kod većeg broja vojnika.

«Trideset dana nakon prvog ispitivanja veliki broj vojnika ušao je u sistem mentalne zdravstvene zaštite. Nešto u vezi sa pregledima i treninzima je zapravo ohrabrilo vojnike da zatraže negu», kaže doktor Miliken.

Pregled je obuhvatao i odgovore na seriju opštih pitanja povezanih sa mentalnim stresom i sastanke sa medicinskim osobljem. Zatim su vojnici učestvovali u nečemu što je nazvano treningom razmišljanja o onome što se dešavalo u borbi.

»Takav trening pomaže vojnicima da shvate koji su najčešći problemi koje veliki broj njih doživi nakon što je bio u borbi godinu dana. To im daje ideju šta da rade povodom tih problema», kaže on.

Doktor Miliken i veteran Tom Vilijams kažu da je drugi pregled dragoceni potsticaj za vojnike da potraže pomoć.

«Znamo da vojnici često smatraju da je nezgodno da traže mentalnu zdravstvenu zaštitu, tako da nešto tokom procesa pregleda i treninga potiskuje tu stigmu i čini ih spremnijim da potraže negu», kaže doktor Miliken.

«Potrebno je vreme da reakcije počnu i vreme da prepoznate da nešto nije u redu – da vaše ponašanje ne utiče samo na vas, nego i na nekoga koga verovatno volite ili vam je stalo do njega», kaže ovaj veteran.

Vojni istraživači su na osnovu rezultata drugog pregleda odlučili da usmere pažnju samo ka vojnicima koji su se vratili iz Iraka, jer su oni bili više izloženi borbenim uslovima. Najmanje 88 hiljada vojnika iz te grupe je obavilo oba pregleda.

XS
SM
MD
LG