Linkovi

Sve snažnija Rusija koristi svoje naftno bogatstvo kao političko oružje


Po mišljenju nekih analitičara, tokom protekle dve godine, bogatija i snažnija Rusija nastoji da koristi svoje naftno bogatstvo kao političko oružje. Stručnjaci i funkcioneri zapadnih vlada sve češće razmišljaju o tome kako bi Zapad trebalo da reaguje - tretiranjem Rusije kao partnera ili otvorenim suprotstavljanjem.

Gasovod ”Družba“ ekonomski povezuje Rusiju sa mnogim satelitskim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Istim putem Neačka uvozi 20 odsto svojih potreba. Ralf Boršinski, iz kompanije Ferbundnec gas AG, koja upravlja gasovodom u Nemačkoj, kaže da je Rusija dobar i pouzdan partner.

”Države su se raspadale, politički sistemi se menjali, ali ne i naši ugovori. Gas je tekao kako treba, sve vreme, bez prekida,“ kaže Boršinski.

Sa rastom ruske ekonomske moći u vladama zapadnih zemalja pojavila se zabrinutost da ruska vlada možda ugušuje demokratiju. Aleks Aleksijev, iz vašingtonskog Centra za politiku bezbednosti, smatra da bi Sjedinjene Države i Rusija trebalo da se odupru ruskoj ekonomskoj agresiji.

”Biznis mora da bude povratan. Rusi sve više ograničavaju mogućnost zapadnih kompanija da deluju u Rusiji na principu privatne preduzimljivosti, ali žele da imaju pristup našim tržištima na principu slobodne trgovine. To ne bismo smeli da dozvolimo,“ kaže Aleksijev.

Aleksander Rar, iz Nemačkog saveta za spoljne odnose, kaže da Evropa posmatra područje Kaspijskog mora, bogato energentima, kao alternativu za rusku naftu i gas.

”Ako govorimo o evropskim interesima, o bezbednosti izvora energije, ključno je imati nekoliko izvora,“ kaže on.

Ali Rar smatra da bi Zapad trebalo da sarađuje sa Rusijom na smanjenju nepoverenja i podsticanju demokratskih reformi.

”U dugoročnom smislu Rusija nam je prijatelj jer smo mi njima potrebniji nego oni nama. Potrebni smo ima za kontrolu Kine, koja će postati neprijatelj. Potrebna im je saradnja Zapada u borbi protiv terorizma, i naravno, potrebni smo im kao tržište za njihovu energiju,“ kaže Rar.

Predsednik moskovskog Instituta za energetsku politiku,Vladimir Milov, slaže se da Rusija još zavisi od svetskih energetskih kompanija.

”Trebalo bi da ih opteretimo velikim dažbinama za upotrebu naših nalazišta, ali one su nam potrebne. Apsolutno nam nije potrebna konfrontacija sa njima,“ smatra Milov.

Ipak, svi stručnjaci primećuju da su se odnosi između Zapada i Rusije u poslednje vreme po svemu sudeći pogoršali.

XS
SM
MD
LG