Linkovi

Belgijski tužitelj Serž Bramerc trebao bi biti poslednji šef haških tužitelja


Belgijski tužitelj Serž Bramerc trebao bi biti poslednji šef haških tužitelja, onaj koji zaključuje višegodišnji posao tužitelja Medjunardonog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. I pre nego je novi tužitelj počeo da obavlja poverenu mu misiju, javljaju se sumnje da bi on mogao zaključiti ono što nije mogla energična Karla del Ponte- privesti pravdi preostale haške bjegunce, pre svih, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Belgijanac Serž Bramerc je nasledio posao švajcarske tužiteljice, Karle del Ponte, stičući tako titulu poslednjeg haškog tužitelja. Po čemu bi on mogao ostati zapamćen? Sigurno ne po osobinama kakve su krasile njegovu prethodnicu, Karlu del Ponte - oni koji ga poznaju, kažu kako je reč o ambicioznoj ali i osobi koja je sklonija tihoj diplomatiji.

Njegov posao bi se trebao svesti, uglavnom, na zaključenje postojećih slučajeva, s obzirom da je za mandata Del Ponte čak 80 optuženih na ovaj ili onaj način pristiglo u pritvorsku jedinicu Tribunala. Ni to nije mali posao jer, pored postojećih, još 11 procesa čeka na početak pred sudijama Tribunala.

Posao bi se trebao okončati do 2010. godije, kada bi se Haški sud trebao zatvoriti- medjutim, samo ako novi tužitelj uspe da na optuženičku klupu dovede Karadžića i Mladića, tada bi se rad Trubunala produžio koliko je potrebno za procese protiv njih dvojice.

Za one koji, poput bivše haške tužiteljice, veruju da je samo snažan pritisak, prvenstveno, na vlasti u Beogradu, put do transfera preostalih begunaca u Hag, novi tužitelj ne nosi preteranu nadu - njegovi metodi rada su potpuno drugačiji - nesklon javnim kampanjama i intervjuima, a sklon diskreciji, Belgijanac Serž Bramerc će pokušati da učini ono što nije uspela njegova prethodnica Del Ponte.

Veruje se da je i sam izbor novog glavnog haškog tužitelja rezultat kompromisa- iako su, tvrdi se, skoro svi iz ureda tada odlazeće Karle del Ponte pisali generalnom sekretaru UN-a da na mesto prvog tužitelja postavi iskusnog zamenika Del Ponte, Amerikanca Davida Tolberta, Ban Ki Monov izbor je bio drugačiji.

Veruje se da nije bez važnosti i činjenica da Amerika jasno zastupa nezavisnost Kosova, te bi stoga Američki tužitelj mogao biti odbijen od strane Beograda, ali i Moskve, što bi znatno otezalo posao poslednjem od haških tužitelja. Ni bez toga, njegova misija, ukoliko je namerava zaključiti sa poslednjim od begunaca u zatvoru Sheveningen, neće biti laka- naprotiv, pre nemoguća.

XS
SM
MD
LG