Linkovi

Beograd: Zvaničnici poslali poruke upozorenja međunarodnoj zajednici


Iz Beograda prvog radnog dana u novoj godini najviši zvaničnici vlasti poslali poruke upozorenja međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro se usprotivio najavi austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera da će ta zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova i pozvao sve državnike zemalja koje učestvuju u rešavanju kosovskog problema da pitanju budućeg statusa Kosova pristupaju odgovorno i da se uzdrže od prejudiciranja konačnog rešenja. Rešenje budueg statusa srpske pokrajine može doneti jedino u Savetu bezbednosti UN, tvrdi Tadić i ističe da nisu iscrpljene mogućnosti za pronalazak kompromisa.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naveo je danas da će EU 28. januara "morati da bira" da li će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili odlučiti o slanju misije na Kosovo i Metohiju.

"EU će 28. januara morati da bira da li hoće da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili će, pod pritiskom SAD, tada doneti odluku o slanju svoje civilne msije na Kosovo kako bi započeo da se sprovodi odbačeni Ahtisarijev plan o nadziranoj
nezavisnosti Kosova, odnosno o otimanju dela teritorije Srbije", navodi se u izjavi Koštunice.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi EU donela protivpravnu odluku o slanju svoje misije, time bi bio poništen i stavljen van snage parafirani Sporazum sa Srbijom.

"Došli smo, dakle, do tačke kada EU mora da napravi izbor da li hoće celu i medjunarodno priznatu Srbiju za svog partnera ili pak hoće da stvara kvazidržavnu tvorevinu na teritoriji Srbije", naveo je predsednik vlade.

Dodao je da će, ako se bude opredeljivala na osnovu evropskih vrednosti i načela, EU doneti odluku da potpiše Sporazum sa Srbijom, priznavajući i poštujući njen teritorijalni integritet.

"Ako se bude opredeljivala pod rastućim pritiskom SAD doneće protivpravnu i samim time antievropsku odluku o slanju svoje misije", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, 28. januara EU bira da li hoće da učestvuje u razbijanju Srbije ili hoće da potpiše Sporazum sa Srbijom kao sa svojim partnerom.

"Jedno isključuje drugo, tako da EU ne može 28. januara da istovremeno rasparča Srbiju i da sa takvom Srbijom potpiše Sporazum. Srbija je jasno rekla da hoće Sporazum sa EU, sada je red na EU da isto tako jasno saopšti svoju odluku: da li joj je partner cela Srbija ili šalje svoju misiju da bi napravila marionetsku tvorevinu po Ahtisarijevom planu", naveo je Koštunica.

S druge strane, vicepremijer Božidar Đelić izražava očekivanje da će Srbija 28. januara potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i da će time proces evropskih integracija postati nepovratan i da niko više neće dovoditi u pitanje opredeljenje 70 odsto građana Srbije koji su za članstvo u EU. Potpisivanje sporazuma sa EU veoma je važno za Srbiju jer će time, kaže Đelić, zemlja dobiti, pored ostalog, i mnoge trgovinske povlastice.

Očekuje se da će Srbija i EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 28. januara. Tog dana se u Briselu održava sastanak ministara diplomatije država članica EU.

XS
SM
MD
LG