Linkovi

Kesić: Pitanje statusa Kosova otvorilo pitanje kredibiliteta i sujete velikih sila


Šta Srbija i Balkan mogu da očekuju od Slovenije, koje je peuzela presedništvo Evropske unije za narednih sešt meseci, upitao je naš saradnik Branko Mikašinović politikologa i saradnika vašingtonske konsultantske firme, TSM Global Consultants, Obrada Kesića.

Kesić: Mislim da treba prihvatiti ono što je već najavljeno od strane slovenačkih rukovodioca i političara, a to je da će jedan od glavnih prioriteta Ljubljane biti pitanje statusa Kosovai Metohije i mislim da će tu biti uloženo dosta napora narednih mesec-dva, da se prvo i prvenstveno zadrži konsensuz u Evoropskoj uniji koji trenutno postoji oko narednog potreza o tom pitanju, ako je to moguće, a ako nije, onda sledi, po mom mišljenju, jedan malo duži period krize u Evropskoj uniji. Mislim da će Slovenci da dožive burni mandat narednih šest meseci.

Glas Amerike: Šta konkretno podrazumevate pod konsenzusom Evropske unije?

Kesić: Prvo, što se tiče Evropske unije ona treba da zadrži, barem za javnost, jedinstven stav oko Kosova i Metohije, odnosno da ne dodje do nekih ozbiljnijih svadja i razlika u gledištima, tako da, na primer, Nemačka ima svoj stav, a ostale zemlje svoj, itd.. Sada je pritisak unutar Evropske unije najveći baš oko pitanja jedinstva i potrebe da se zadrži jedinstven stav. Najaveći problem u tome je da ne postoji jasan pravni mandat za bilo kakav potez od strane Evropske unije mimo Saveta bezbednosti UN i sada se nastoji da se to pitanje reši na neki kvazi pravni model, što predstavlja veliki problem.

Glas Amerike: U prvoj polovini 2008. godine Zapad najavljuje rešenje kosovskog statusa, verovatnim priznavanjem uslovne nezavisnosti?

Kesić: Rešenje budućeg statusa Kosova je bilo najavljeno 2006. godine i rečeno je da će stutus biti odredjen i taj problem rešen. Već ulazimo u 2008. godinu i ponovo govorimo o tom problemu i možda smo sada u goroj poziciji nego što smo bili 2006. godine. Te godine je barem postojala iluzija da postoji način da se dodje do kompromisnog rešenja, a sada smo došli do situacije da Kosovo postaje jedno od najvažnijih pitanja, ne samo za Beograd i Prištinu, već i za ceo region i ceo svet. Pitanje rešavanja statusa Kosova postaje predmet mogućeg konflikata ne samo izmedju velikih sila -- Amerike, Rusije, Evrope--nego i regionalnih zemalja u pogledu nastavka mogućih manjih sukoba vezanih za raspad bivše Jugoslavije do te mere da će sada i drugi separatistički pokreti kroz ceo svet, od centralne Azije pa do Afirike, dobiti novi momentum. To će, dakle, dati momentum rešavanju takve vrste sukoba mimo Saveta bezbednosti UN, što stvara vrlo opasan presedan i otvara novo poglavlje u istoriji medjunarodnih odnosa sa mogućnosti dubljih i brojnijih sukoba.

Glas Amerike: Šta se može očekivati u odnosima izmedju Rusije i Srbije s jedne strane i SAD sa druge, u svetlu kosovske problematike?

Kesić: To je jedno od centralnih pitanja vezano za kosovsku polemiku. Sada znamo dobro da pitanje statusa Kosova nije vezano samo za interes Srba i Albanca na tim prostorima, nego se otvorilo pitanje kredibiliteta i sujete velikih sila, kako za Rusiju , tako i za Ameriku, a pogotovo za Evropu, posto je sada najvažnije pitanje njihov kredibiliet i sujeta. A dobro znamo kakave su posledice kada se donesu odluke vezane ne za situaciju na terenu, već zbog straha da će se izgubiti kredibilitet ili ugled u svetu. U takvim situacijama uvek budu loše posledice, a posebno kada velike sile počnu da se prepucavaju oko nekog pitanja koje nije od najvažnijeg interesa za njih uvek stradaju baš oni ljudi koji se nalaze na tom prostoru i koji imaju najviše da izgube.

Glas Amerike: Da li bi kosovsko pitanje moglo da postane predmet predsedničkih debata u SAD i koliko bi to moglo da utiče na stav SAD o Kosovu?

Kesić: Mislim da neće mnogo da utiče, mada postoji mogućnost da kosovsko pitanje postane predmet debate, pošto sadašnja administracija i glavni pedsednički kandidati demokratske i republikanske stranke, to jest, ako pogledamo gospodju Klinton ili sa republikanske strane gospodina Đulijanija oni imaju potpuno jedinstven stav, a to jeste da treba da se podrži nezavisnost Kosova i da je to idealno rešenje i zbog toga neki od drugih kandidata bi mogli jako dobro da to iskoriste za svoje kampanje i da ukažu da je to nastavak one američke politike koja je dovela ovu zemlju do izloacije i koštale je mnogo što se tiče kredibiliteta u svetu, a pogotovo što se tiče mogućnosti da Amerika rešava ovakva pitanja bez jednostranih poteza. Dobro znate šta je bilo posle Iraka, kakva je debata vodjena u Americi i kako je loše da se zaobidju Ujedinjene nacije, kako je loše da se gradi koalicija takozvanih “voljnih” zemalja i sada se Vašington ponovo nalazi u sličnoj situciji o pitanju statusa Kosova i Metohije kao i ranije u Iraku.

XS
SM
MD
LG