Linkovi

Kibaki će razgovarati sa političkim protivnicima tek nakon okončanja nasilja


Kenijski predsednik Mvai Kibaki izjavio je da će razgovarati sa političkim protivnicima tek nakon okončanja nasilja koje je zahvatilo zemlju posle izbora. U izjavi novinarima Kibaki je rekao da je spreman na dijalog sa, kako se izrazio, «zainteresovanim stranama», pošto se situacija u zemlji smiri do nivoa koji bi omogućio konstruktivne pregovore.

Kibaki je to rekao nekolikio sati nakon što su lideri opozicije otkazali protestni skup povodom, kako tvrde, lažiranja prošlonedljnih predsedničkih izbora na kojima, prema zvaničnim rezultatima, Kibaki odneo pobedu. Policija je upotebila suzavac, vodene topove i ispaljivala hice u znak upozorenja da bi sprečila pristalice opozicije da se okupe u prestonici Najrobiju. U postizbornom nasilju u Keniji do sada je poginulo preko 300 ljudi, dok je oko 100 hiljada raseljeno.

SAD će uputiti pomoćnicu državnog sekretara Džendaji Frejzer u Keniju u nastojanju da pomognu u okončanju nasilja posle predsedničkih izbora u toj zemlji. Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak saopštio je da će gospodja Frejzer još danas otputovati u Afriku.

Mekormak je dodao da je državni sekretar Kondoliza Rajs donela tu odluku posle telefonskog razgovora sa kenijskim predsednikom Mvaijem Kibakijem. Džendaji Frejzer će se sastati odvojeno sa Kibakijemn i lideom opozicije Railom Odingom. Vašington je pozvao kenijske političke lidere da počnu dijalog u cilju političkog izmirenja. Mekormak je, medjutim, dodao da pomoćnica državnog sekretara neće posredovati u rešavanja spora o ishodu predsedničkih izbora u Keniji.

XS
SM
MD
LG