Linkovi

Pilot projekat obrazovanja dece izvan školskih klupa


Učenici koji zbog čestih ili dugotrajnih bolesti izostaju sa nastave uskoro bi, zahvaljujući tehnološkim dostignućima, možda mogli da uhvate korak sa kolegama koji imaju manje zdravstvenih problema.

Čas je upravo počeo za učenike drugog razreda škole u Konektikatu. Sedmogodišnji Andrej Arlon nije u školi, ali ga to ne sprečava da se pridruži ostalim đacima u razredu. Robot veličine deteta pomaže Andreju da pohađa nastavu dok se bori sa leukemijom. Andrej kaže da mu nedostaju drugovi, ali da više voli da nije u školi. Komotniji sam ovde, kaže dečak.

Pilot projekat obrazovanja dece izvan školskih klupa, pomaže deci poput da žive što normalnijim životom. Dok se u bolnici ili kod kuće oporavljaju bolesti ili leče, deca ostaju u vezi sa učionicom i nastavom.

Robotički ekran omogućava đacima u razredu i nastavniku da vidi i razgovara se Andrejom dok robot u kući njemu omogućava komunikaciju sa razredom. Nastavnik, Karl Bisen, kaže da je pilot projekat omogućio da Andrej aktivno prisustvuje nastavi.

Andrew nema osećaj da je izolovan i da odsustvuje sa časova, jer stalno prisustvuje nastavi. To je dobar metod i za tranziciju od kućnog učenja do školskih klupa, kaže Bisen.

Srednjoškolac Majkl Grejndžer je još jedan od velikih pobornika ovog tehnološkog pilot projekta. On je celu školsku godinu nastavu pohađao od kuće, dok je prošao kroz tretman lečenja leukemije. Majkl kaže da mu je projekat pomogao u najtežim trenucima života.

Kanadska kompanija Telbotics je dizajnirala projekat, a feredalni budžet je omogućio da jedan broj porodica i bolnica dobije besplatne robote..

Tehnički direktor projekta Den Broderik kaže da roboti koji su razmešteni u bolnicama, pored svega, omogućavaju da ih za pohađanje nastave, koristi više pacijenata naizmenično”.

XS
SM
MD
LG