Linkovi

Kako kandidati trećih partija mogu da utiču na ishod predsedničkih izbora


Iako manje političke partije u Sjedinjenim Državama već niz godina biraju svoje predsedničke kandidate, oni nikada nisu pobedili u trci za Belu Kuću.

Na izborima 1992. godine predsednički kandidat Demokratske stranke Bil Klinton pobedio je republikanskog predsednika Džordža Buša starijeg, inače oca akuelnog predsednika Buša, sa većinom od skoro 6 miliona glasova. Medjutim, nezavisni kandidat Ros Pero, osvojio je skoro 20 miliona glasova. Mnogi politički analitičari kažu da su glasovi dati Perou jasno uticali na ishod takmičenja izmedju Buša i Klintona.

Sjedinjene Države imaju dve glavne političke partije, Demokratsku i Republikansku. Ali tu su poput Zelene, Libertarijanske i Socijalističke partije. Te i ostale treće partije nikada nisu uspele da osvoje Belu Kuću. Razlog za to je struktura takozvanog elektorskog kolegijuma - tela koje formalno bira predsednika. Bendžamin Ginsberg sa Džon Hopkins univerziteta u Vašingtonu.

«Mi zapravo nemamo nacionalne izbore. Imamo 50 izbora u saveznim državama koji se održavaju na isti dan. U svakoj državi elektorski glasovi se dodeljuju obično kandidatu koji je dobio najviše glasova.»

Ralf Nejder bio je kandidat Zelene partije 1996. i 2000. i nezavisni kandidat 2004. On kaže da problem trećih partija nije samo posledica elektorskog kolegijuma.

«Sistem ne ohrabruje višepartijsku strukturu zato što ne postoji proporcionalna zastupljenost i nema drugog kruga glasanja,» kaže on.

I, mada kandidati trećih partija možda ne pobedjuju, oni su često optuženi da remete ishod izbora. Neki posmatrači tako ocenjuju kandidaturu Ralfa Nejdera na izborima 2000. godine. Rezultat izbora te godine na kraju je zavisio od ponovljenog prebrojavanja glasova na Floridi. Republikanski kandidat Džordž Buš pobedio je demokratskog kandidata Ala Gora sa samo 537 glasova razlike. Pobeda Buša na Floridi omogućila mu je da udje u Belu Kuću zahvaljujući elektorskom kolegijumu, iako je Gor imao više glasova na nacionalnom nivou. Medjutim, Nejder je osvojio više od 97 hiljada glasova na Floridi, što je otvorilo debatu o tome kakvi bi rezultati izbora u toj državi bili da on nije učestvovao na izborima. Neki politički posmatrači kažu da postoji još jedan razlog zbog kojeg partije osim Demokratske i Republikanske ne mogu da osvoje Belu Kuću i što obično ne osvajaju mesta u Kongresu. Kendis Nelson sa Američkog univerziteta u Vašingtonu.

«Njihova platforma, čak i kada ima odjeka i kada su američki gradjani zainteresovani za njih, može da bude apsorbovana od strane jedne ili druge glavne partije, i zato treće partije nemaju trajni uticaj».

Naredni segment serije «Kako Amerika bira» baviće se prikupljanjem novca za kampanju i debatom o tome da li bi utakmica za Belu Kuću trebalo da bude u potpunosti javno finansirana.

XS
SM
MD
LG