Linkovi

Stranačkim izborima u Ajovi počinje sezona primarnih predsedničkih izbora


Nakon višemesečnog praćenja govora i obećanja vezanih za kampanju, američki birači će po prvi put imati priliku da se opredele za predsedničke kandidate 3. januara u Ajovi na američkom srednjem zapadu. Stranačkim skupovima u toj državi počinje tesna trka u obe vodeće stranke pred predsedničke izbore u novembru.

Nakon višemesečnih skupova, reme je da se birači izjasne. Stručnjaci kažu da se oni zalažu za promene. Karlin Bouman prati javno mnjenje u institutu American Enterprise.

«U javnosti definitivno postoji želja za promenom. Naravno, mnogi Amerikanci ne smatraju mandat predsednika Buša uspešnim te su u tom smislu spremni da razmišljaju o nečem novom.»

To bi za demokrate mogao da bude senator Barak Obama iz Ilinoja.

«Ne želim da nudim promene u sloganima. Želim da ponudim promene u koje možemo da verujemo,» poručuje Obama.

Većina anketa ukazuje da je Obama u tesnoj trci sa demokratama u Ajovi - senatorkom Hilari Klinton iz Njujorka i bivšim senatorom iz Severne Karoline Džonom Edvardsom. Hilari Klinton je dugo bila smatrana za favorita u Demokratskoj stranci. Medjutim, ako izgubi u Ajovi to bi moglo da otvori put za tesnu trku za predsedničku nominaciju demokratske stranke. Da bi se suprostavila Obami, senatorka Klinton je naglasila svoje višegodišnje iskustvo u svojstvu člana Kongresa i bivše prve dame Amerike.

«Promena je samo reč ako nemate snagu i iskustvo da se to i dogodi. Verujem da ja to imam.»

Stručnjaci navode da je Edvards dobro organizovan u Ajovi pošto je dobro prošao u toj državi na izborima 2004. godine. Vodeći demokratski kandidati su ovu trku okarakterisali kao izbor izmedju iskustva i promene.

«Mislim da je Obama kandidat koji može da ima koristi od želje za promenom. To bi bila njegova glavna tema tokom kampanje. On je novo lice. Nešto drugačije. Svi dobro znamo Hilari Klinton. Da li će to doprineti njegovom uspehu u Ajovi ostaje da se vidi,» kaže analitičar Karlin Bouman.

Trka za predsedničku nominaciju Republikanske stranke je još manje predvidiva. Proteklih nedelja, bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi stekao je daleko veću podršku sudeći po anektama u Ajovi i Južnoj Karolini.

«Oni veruju da je ono što im ja govorim istina, u skladu sa mojim emocijama i ubedjenjima,» ističe Hakabi.

Porast Hakabijeve popularnosti ide na na račun bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, koji je mesecima vodio u Ajovi. Hakabijeva podrška takodje raste prema nacionalnim anketama prema kojima je dugo vodio bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani. Ankete ukazuju da birači smatraju Djulijanija snažnim liderom zbog njegovog odgovora na terorističke napade 2001. godine. Medjutim, konzervativni republikanci ne vole njegova umerena gledišta o socijalnim pitanjima poput abortusa, prava homoseksualca i privatnog vlasništva nad oružjem. Djulijani je morao da se brani od kritika na račun njegovog ličnog života, ali je i dalje veliki optimista u pogledu njegove šanse.

«Morate biti optimista ako želite da vodite. Ne vodite zemlju pesimizmom, pognute glave i uvek zamišljajući najgori scenario,» kaže Djulijani.

Put za Belu kuću u januaru vodi od ranih stranačkih skupova i primarnih izbora u Ajovi, Nju Hempširu, Nevadi i Južnoj Karolini i potom 5. februara dostiže vrhunac sa izborima i stranačkim skupovima u preko 20 država.

XS
SM
MD
LG