Linkovi

Janez Janša: Prioriteti budući status Kosova i širenje Evropske unije


Premijer Slovenije Janez Janša ponovio je da će medju prioritetima predsedavanja te zemlje Evropskom unijom, koje je počelo prvog januara, biti rešavanje pitanja Kosova i daljeg širenja Unije na zapadni Balkan.

"Zajedno ćemo oblikovati trajno rešenje za Kosovo i napraviti nove korake u širenju EU na države zapadnog Balkana", poručio je slovenački premijer u poslanici gradjanima Slovenije.

Janša je rekao da predsedavanje idi kao veliku priliku i odgovornost Slovenije, koja će verovatno biti i prva i poslednja nova članica EU na tom prestižnom mestu.

Očekuje da će od 1. januara iduće godine, početi da važi novi evropski, Lisabonski ugovor, koji predvidja drugačiji režim predsedavanja, odnosno funkciju predsednika Saveta EU, koji će imati dvoipogodišnji mandat.

"Za nas će ova godina biti evropska, a za Evropu - slovenačka", poručio je Janša.

Portugal je na ostrvu Madera, svečano predao polugodišnje predsedavanje EU Sloveniji.

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel, kojem je na ostrvu Madera portugalski kolega Luis Amado svečano predao predsedavanje Savetom Unije, ponovio je da su upravo Kosovo i zapadni Balkan najveći izazovi slovenačkog predsedavanja.

Slovenija očekuje da pitanje Kosova bude rešeno do kraja njenog šestomesečnog predsedavanja, a medju državama zapadnog Balkana, Rupel je istakao Srbiju i podršku koju Slovenija želi da bi se Beograd što pre priključio EU.

Ipak, Rupel je dodao da su obaveze Srbije prema Haškom sudu jasne i da se Slovenija neće odreći tih standarda.

Sloveniju će predsedavanje EU koštati oko 60 miliona evra, a u tome će joj pomoći i brojna slovenačka preduzeća, koja će dati svoje proizvode, u zamenu za mogućnost korišćenja slovenačkog znaka predsedavajuće EU.

U Sloveniji, biti održano 160 različitih sastanaka, od kojih 11 na ministarskom nivou. Većina njih biće održana, u kongresnom centru na Brdu pri Kranju, izgradjenom posebno za predsedavanje.

U junu će u Sloveniji biti održan samit EU i SAD, kada će tu zemlju posetiti i američki predsednik Džordž Buš.

XS
SM
MD
LG