Linkovi

Francuska vlada počinje da sprovodi novi zakon o zabrani pušenja


Francuska vlada od danas počinje da sprovodi novi zakon o zabrani pušenja u barovima, restoranima i na drugim javnim mestima. Neki Francuzi su pozdravili novi zakon, dok drugi nisu baš oduševljeni.

Bar na uglu dve ulice u severnom Parizu je oko podneva obično pretrpan ljudima koji ili piju kafu ili pivopre ručka. Ali, danas, u sredu, na dan kada je zakon o zabrani pušenja stupio na snagu, bar je skoro prazan.

Kada smo upitali šankera za mišljenje kako će se ovo odraziti na ugostiteljsko poslovanje, on je slegnuo ramenima i rekao da smatra da dolaze teška vremena jer će zakon znatno oštetiti vlasnike barova i restorana. Kako navodi, niko se nije žalio na duvanski dim u barovima pre uvođenja novog zakona.

Prema novim propisima, pušači koji prekrše zakon i zapale cigaretu u baru ili restoranu, moraće da plate kaznu u iznosu od 93 dolara, a vlasnici za koje se utvrdi da nisu preduzeli ništa da spreče nepoštovanje zakone, biće primorani da plate kaznu od blizu 200 dolara.
U naporima vlasti da zabrane pušenje na javnim mestima širom Evrope, slični zakoni se već primenjuju u Britaniji i Irskoj. Prvog dana ove godine, zakon o zabrani pušenja je stupio na snagu i u 8 nemačkih država.

Ipak, većina Francuza je ogorčena zbog ovoga jer smatra da će time biti ugrožen identitet čitave zemlje u kojoj su kafići prepuni duvanskog dima bili neka vrsta zaštitnog znaka. Čak i neki nepušači, kao što je Karlos Fredo, stalni posetilac ovog bara u severnom Parizu, oštro se protive zabrani pušenja.

Fredo navodi da mu duvanski dim nikada nije smetao zbog toga što je uvek mogao da sedi u delu za nepušače - što je takođe relativno novi koncept u Francuskoj. On dalje kaže da ne smatra da će novi zakon doprineti smanjenju broja pušača u zemlji.

S druge strane, Ana Atlan koja gleda svoju decu na igralištu samo nekoliko ulica udaljenom od bara stvari vidi drugačije.

Atlan priznaje da je vrlo retko odlazila u barove i to baš zbog prevelike količine duvanskog dima. Ona veruje da će Francuzi sada manje pušiti ili da će, ako i ne prestanu da puše, od sada bar provoditi više vremena na otvorenom.

XS
SM
MD
LG