Linkovi

Islamabad: Pakistanska Izborna komisija odložila parlamentarne izbore za 18. februar


Pakistanska Izborna komisija odložila je parlamentarne izbore za 18. februar, ocenivši
da nije moguće da budu održani 8. januara, za kada su bili zakazani, zbog nereda koji su usledili posle ubistva bivše premijerke Benazir Buto.

"Izbori će biti održani 18. februara umesto 8. januara", saopštio je predsednik Izborne komisije Kazi Mohamad Farukna konferenciji za novinare.

Gotovo 60 ljudi ubijeno je u nasilju koje je izbilo posle ubistva Benazir Buto 27. decembra u napadu atentatora samoubice na predizbornom skupu u Ravalpindiju. Iako se nasilje smirilo atmosfera je i dalje napeta. Pristalice Pakistanske narodne partije Benazir Buto i bivšeg premijera Navaza Šarifa želeli su da se izbori održe po planu, strahujući da bi odlaganje izbora išlo na ruku predsedniku Pervezu Mušarafu.

Ko je novi lider pakistanske opozicije?

Suprug Benazir Buto, koji je preuzeo kontrolu nad Pakistanskom narodnom partijom svoje ubijene supruge, bio je ministar u njenoj nekadašnjoj vladi i proveo je osam godina u zatvoru zbog korupcije. Buto je u oporuci, u slučaju svoje smrti, za svog naslednika na čelu PNP-a imenovala svog supruga Asifa Ali Zardarija, koji je poznat i kao "Gospodin 10 odsto", zbog navodnog primanja mita.

Medjutim Zardari, u koga sumnjaju mnogi Pakistanci, postavio je svog sina, Bilaval Buto Zardarija za zvaničnog predsednika stranke, koju je osnovao njegov deda 1967. godine. Dok je stariji Zardari poznat na pakistanskoj političkoj sceni po reputaciji kockara, zbog tvrdnji da je za vreme premijerskog mandata Benazir Buto došao do velikog novca, njegov sin je omiljen. On je student na čuvenom Oksfordskom univerzitetu i veći deo života je proveo u inostranstvu.

On je na konferenciji za novine rekao da će njegov otac "voditi računa" o stranci dok on ne završi školovanje. Asif Ali Zardari, koji potiče iz vlastelinske porodice, postao je poznat posle ugovorenog braka sa Buto, koja je prvi put postala premijerka 1988. godine, manje od tri meseca pošto je rodila sina.

Suprug Buto je generalno optuživan za većinu njenih političkih problema, a naročito za dvostruko podnošenje ostavke na mesto premijerke zbog tvrdnji vezanih za korupciju i lošu vladavinu. Zardari je prvi put smešten u pritvor 1990. godine zbog optužbi koje
su se kretale od ubistva do bankarske prevare i tada je Buto prvi put morala da raspusti svoj kabinet. On je oslobodjen svih optužbi 1993., uključujući i onu da je pokušao da iznudi nekoliko miliona dolara od jednog britanskog biznismena, tako što je zakačio bombu za njegovu nogu. Zardari i njegove pristalice su tvrdili da su ove optužbe bile politički motivisane. Zardari je postao ministar za investicije u drugoj vladi svoje žene. Nadimak mu je bio "Gospodin 10 odsto", jer je navodno "skidao kajmak" sa svih vladinih poslova.

On je, takodje, optužen da je trošio državni novac na ponije i jabuke kojima ih je hranio u premijerskoj rezidenciji, dok siromašni nisu imali ni hleb. Drugi put je dopao zatvora 1996. godine zbog tvrdnji da je umešan u korupciju i navodnog učešća u napadu na Butinog brata Murtaza, koji je ubijen blizu svog doma u Karačiju.

Posle godina provedenih u zatvoru i maratonskih sudjenja na različitim sudovima u zemlji, Zardari je oslobodjen u decembru 2004. godine i napustio je Pakistan da bi se pridružio svojoj porodici u Ujedinjenim arapskim emiratima. Zardari ima puno zdravstvenih problema, uključujući i srčane smetnje i bolove u kičmi, koje je, kako tvrde njegovi saradnici, stekao tokom dugog zatočeništva.

O njegovom sinu Bilavalu malo se zna, sem da je veći deo prethodnih osam godina proveo živeći sa svojom porodicom u Emiratima. On veoma liči na svoju majku, sa izduženim licem, oštrim nosem, tamnim, prodornim očima i gustim obrvama. Dok se njegov otac medijima u nedelju obratio na lokalnom urdu jeziku, Bilaval je govorio samo engleski, što je pojačalo sumnje u njegovo poznavanje pakistanskog nacionalnog jezika. I sama Buto je provela veći deo svoje mladosti u inostranstvu i prvih godina svoje političke karijere se borila da nauči urdu jezik. U svojim kratkim izjavama, mladji Zardari je obećao da će nastaviti "dugu i istorijsku borbu PNP-a za demokratiju... sa obnovljenom snagom".

"Moja majka je uvek govorila da je demokratija najbolja osveta", on je rekao.

Veruje se da Bilaval deli neke od očevih vlastelinskih razonoda, u koje spada i ljubav prema konjima i jahanju, kao i streljaštvo i tekvondo, u kome ima crni pojas.

XS
SM
MD
LG