Linkovi

Samardžić kritikuje posljednji izvještaj generalnog sekretara UN


Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocijenio je da generalni sekretar UN nije ispravno procijenio situaciju kada je u svom posljednjem izvještaju naveo da bi status quo na Kosovu i blokada procesa definisanja budućeg statusa pokrajine mogla da izazove nestabilnost u regionu.

Samardžic je novinskoj agenciji Tanjug rekao da bi nezavisnost Kosova, u stvari, dovela do nestabilnosti jer bi to poslalo signal separatističkim pokretima u drugim djelovima svijeta da pokušaju da na isti način dođu do nezavisnosti.

U ponedjeljak je, u svom redovnom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, Ban Ki Mun ocijenio da bi odlaganje odluke o kosovskom statusu moglo da ugrozi dostignuća misije UN na terenu.

Savjet bezbjednosti nije jednoglasan u pogledu budućnosti Kosova. SAD i evropske članice najavljuju da će priznati uslovnu nezavisnost Kosova u skladu sa planom Martija Ahtisarija, dok se Rusija tome protivi i tvrdi da bi deklaracija nezavisnog Kosova bila u suprotnosti sa odredbama međunarodnog prava.

Slobodan Samardžić je još poručio generalnom sekretaru UN da bi trebalo da obrati više pažnje na poštovanje međunarodnog prava, a manje na “separatističke aspiracije militantnih pripadnika manjinskih etničkih zajednica”.

XS
SM
MD
LG