Linkovi

Ban Ki Mun: Status quo na Kosovu nije održiv


Produžavanje zastoja u rešavanju budućnosti Kosova moglo bi da dovede do nestabilnosti u regionu, ugrozi dostignuća Ujedinjenih nacija i ugrozi osoblje UN-a, naveo je u najnovijem izveštaju generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U izveštaju koji će razmatrati Savet bezbednosti na januarskoj sednici Ban Ki Mun je naveo, kako je prenela agencija Rojters, da rastu očekivanja Albanaca da će Kosovo uskoro dobiti nezavisnost.

"Status kvo nije održiv. Ukoliko bi se zastoj nastavio, dogadjaji na terenu bi mogli da dobiju sopstveni impuls i tako ozbiljno ugroze dostugnuća i legat Ujedinjenih nacija na Kosovu. Nastavljanje procesa utvrdjivanja statusa Kosova bi trebalo i dalje da ima visok prioritet za Savet bezbednosti i medjunarodnu zajednicu", naveo je Ban.

U izveštaju se podseća na propale pregovore koji su završeni početkom decembra, a u kojima je pokušano da se dodje do dogovora izmedju Srbije i predstavnika Albanaca sa Kosova.

"Nesugurnost i gubitak dinamike u procesu rešavanja budućeg statusa moglo bi da dovede do rizika od nestabilnosti na Kosovu i u širem regionu, kao i da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost osoblja UN", naveo je Ban.

On je pozvao i Albance i Srbe da se drže svog obećanja i da se uzdrže od nasilja.

Ban je naveo da je učešće Srba na izborima na Kosovu, održanim 17. novembra, bilo "razočaravajuće jako malo", i pozvao se na izveštaje o zastrašivanju srpskih kandidata i glasača, nakon što su vlasti u Beogradu pozvale na bojkot tih izbora.

On je napomenuo i da bi neke srpske partije uzele učešća u skupštini koja je izabrana, ali da to ne znači da je došlo do "značajnije promene u opštem mišljenju" kosovskih Srba kada su u pitanju integracioni procesi.

Savet bezbednosti, koji čini 15 zemalja, razmatraće pitanje Kosova u januaru, kada će raspravljati o Ban Ki Munovom izveštaju.

XS
SM
MD
LG