Linkovi

Vlada najavljuje odlaganje izbora u Pakistanu, konsultacije sa strankama o novom terminu


Pakistanski izborni zvaničnici u principu su saglasni da bi trebalo odložiti parlamentarne izbore zakazane za 8. januar, ali da će se prije eventualnog objavljivanja novog termina za glasanje konsultovati sa vodećim političkim strankama.

Parlamentarni izbori imaju suštinski značaj za očuvanje demokratije u Pakistanu, ozbiljno ugrožene nakon prošlonedjeljnog atentata na bivšu premijerku i jednog od najozbiljnijih političkih faktora u zemlji, Benazir Buto.

Generalni sekretar izborne komisije, Kunvar Dilšad, kazao je novinarima u Islamabadu da će se termin izbora usaglašavati sa političkim strankama.

"Izborna komisija je odlučila da, u prvoj instanci, političke stranke mogu, kažem, mogu biti konsultovane. Datum glasanja biće utvrđen nakon tih konsultacija", rekao je Dilšad dodajući da ne vjeruje da je moguće održati izbore 8. januara, kako je planirano i da bi glasanje moglo da usplijedi već tokom februara.

Novi dartum biće, kako je najavio, saopšten već u srijedu.

Opozicione stranke žele da se izbori održe, ali funkcioneri vladajuće Muslimanske Q stranke koja podržava predsjednika Perveza Mušarafa kažu da bi se glasanje moglo odložiti i nekoliko mjeseci zbog nemira koji su pratili prošlonedjeljni atentat na Benazir Buto.

Šeri Rehman, portparol Pakistanske narodne stranke čiji je Benazir bila lider, kaže da bi vlada trebalo da dozvoli da se glasa 8. januara.

Još jedan od vodećih opozicionara, bivši premijer Navaz Šarif, zaprijetio je da će pristalice izvesti na ulice ulikoliko bude odlaganja.

Izborna komisija kao jedan od razloga za odlaganje navodi to što su u nemirima nakon atentata na Buto proteklih dana spaljene njene prostorije i uništen dio glasačkog materijala.

Zvaničnici SAD saopštili su da je manje odlaganje prihvatljivo, ali pod uslovom da se o tome saglase političke stranke i datum izbora prethodno defitinitivno utvrdi.

XS
SM
MD
LG