Linkovi

Mahmud Abas pozvao Hamas da podrži prevremene izbore


Tokom proteklih nekoliko dana u pojasu Gaze pojačali su se sukobi između ekstremista Hamasa i pristalica Abasovog pokreta Fatah. Govoreći na Zapadnoj obali, predsednik Abas je pozvao Hamas da obnovi dijalog sa Fatahom.

Abas je rekao kako je vreme da se u među-palestinskim odnosima okrene novi list, dodajući da bi Hamas trebalo da prihvati njegovu ponudu za dijalog. On je takođe pozvao Hamas da odustane od svoje kontrole nad Gazom i pristane na održavanje prevremenih izbora.

Jedan predstavnik Hamasa odmah je odbacio taj Abasov poziv rekavši da u ovom trenutku nema praktičnog načina da se obnovi dijalog. U svojoj izjavi, Mahmud Abas je pozvao Izrael da obustavi gradnju novih domova na Zapadnoj obali.

Govoreći za izraelski radio, potpredsednik izraelske vlade Haim Ramon rekao je da bi Izrael trebalo da poruši ilegalna isturena naselja na Zapadnoj obali.

Ramon je rekao da bu Izrael trebalo odmah da donese odluku o rušenju naselja izgrađenih posle 2000. godine, jer bi to u protivnom moglo da poveća zategnutost između Izraela i Sjedinjenih Država tokom skorašnje posete predsednika Buša tom regionu.

U međuvremenu, u intervjuu za list Džeruzalem post, izraelski premijer Ehud Olmert je rekao da će Izrael, prema eventualnom mirovnom sporazumu, možda morati da deli Jerusalim sa Palestincima. Izrael je osvojio arapski istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i smatra čitav taj grad svojom prestonicom dok Palestinci žele da istočni Jerusalim bude prestonica njihove buduće države.

Predsednik Buš za manje od dve nedelje putuje na Bliski istok, gde će pokušati da ubedi izraelske i palestinske pregovarače da ubrzaju napredak ka mirovnom sporazumu, kako je dogovoreno na bliskoistočnoj konferenciji nedavno održanoj u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG