Linkovi

Završni argumenti predsjedničkih kandidata u Ajovi


I posljednji dan u 2007. najozbiljniji pretendenti obje stranke proveli su na predizbornim skupovima.

Nadmetanje medju demokratama mnogo je neizvjesnije - Hilari Klinton, Barak Obama i Džon Edvards imaju skoro podjednake šanse za trijumf u Ajovi, pa je razumljivo to što se u iznošenju završnih argumenata u Ajovi - traga za neopredjeljenim biračima.

Obama traga za onima koji vjeruju u njegovo prediznorno obećanje - da je ovo vrijeme nade i kaže da je ovo šansa za cijelu generaciju da promijeni stvarnost Amerike. Hilari Klinton u svim svojim nastupima ponavlja da je preporučuje iskustvo o da je upravo ona kandidat koji može da pobijedi. Džon Edvards neumorno najavljuje obračun za specijalnim interesnim grupama koje su korumpirale Vašington.

Kad su republikanci u pitanju izbor u Ajovi ne odgovara, kao u slučaju demokrata, ispitivanjima javnog mišljenja na nacionalnom nivou. Rudija Đulijanija nema među prva tri, nema ni Džona Mekejna.

Po svemu sudeći - izbor republikanaca se sveo na bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija i bivšeg guvernera Masečusetsa - Mita Romnija. Glasanje u Ajovi zakazano je za 3. januar.

XS
SM
MD
LG