Linkovi

Izborna komisija i vlasti u Pakistanu najavljuju odlaganje parlamentarnih izbora


Pakistanska izborna komisija odlučiće sutra da li da zbog ubistva opozicione liderke Benazir Buto odloži parlamentarne izbore, planirane za iduću nedelju.

Čelnici vlade i izborne komisije najavili su danas agencijama da će izbori verovatno biti odloženi za najmanje nekoliko nedelja. Pakistanska narodna stranka koju je predvodila Benazir Buto, a sada njen suprug Asif Ali Zardari i sin Bilaval, izrazila je želju da se izbori održe 8. januara, kako je bilo planirano.

Druga ključna opoziciona stranka, koju predvodi bivši premijer Navaz Šarif, takođe želi da se izbori održe po planu. Tokom današnje konferencije za medije, Šarif je rekao da će njegova stranka učestvovati na izborima i da je promenjena ranija namera bojkota izbora.

U međuvremenu, povećava se kontroverza u vezi sa tim šta je uzrokovalo smrt Benazir Buto, nakon što je objavljen jedan nedorečen medicinski izveštaj i emitovan novi video snimak, koji podgrijavaju sumnje u zvanično objašnjenje pakistanske vlade.

Pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Benazir Buto poginula kada je zbog siline detonacije bombe udarila glavom u ručku za otvaranje krovnog prozora, u svom blindiranom vozilu.

Međutim, nekoliko njenih bliskih saradnika, uključujući i jednog koji je bio sa njom kada je prevožena u bolnicu, kao i njenog supruga, kažu da su sigurni da je ona poginula od metka kojim je pogođena u glavu.

Novinske agencije su objavile sadržaj izveštaja lekara bolnice u kojoj je umrla, u kome se kaže da nije sa sigurnošću zaključeno da li je ubijena metkom, jer je jedan policijski funkcioner odbio da omogući autopsiju.

Na video snimku koji je objavila britanska televizijska stanica Kanal 4, vidi se čovek kako puca iz pištolja u pravcu Benazir Buto, trenutak pre eksplozije bombe.

Sjedinjene Države su se založile za sveobuhvatnu istragu ubistva Benazir Buto. Predstavnik Bele kuće rekao je danas da je u interesu pakistanskog naroda i budućnosti demokratije - da istraga tog tragičnog događaja bude detaljna i potpuna. Istovremeno je u intervjuu za CNN suprug Benazir Buto zatražio je od predsednika Buša da pomogne u pronalaženju ubice njegove supruge.

XS
SM
MD
LG