Linkovi

Predsednička kampanja dobija na zamahu uoči prvog glasanja u Ajovi


Predsednička kampanja dobija na zamahu uoči prvog glasanja za stranačke kandidate u Ajovi 3. januara. I dok će se birači na primarnim izborima izjašnjavati uglavnom na osnovu unutrašnjo-političkih prioriteta i najavljenih aktivnosti kandidata, pretendenti diskutuju i o spoljnopolitičkim temama.

Centralna obaveštajna agencija objavila je početko meseca da je uništila video snimke ispitivanja dvojice važnih čelnika terorističke mreže Al Kaide. Republikanac Džon Mekejn bio je ratni zarobljenik u Vijetnamu. On često kritikuje politiku administracije u kontekstu tretmana zarobljenika i njegova reakcija na informaciju CIA-e bila je oštra.

"Uništavanje snimaka ispitivanja značajno doprinosi cinizmu i skepticizmu, a samo dodatno narušava ugled Sjedinjenih Država u svijetu”, kaže Mekejn.

Međutim, većina republikanskih kandidata podržava politiku Bušove administracije prema osumnjičenim teroristima. Demokrate se uglavnom protive i optužuju administraciju za nepoštovanje građanskih prava. Većina želi da se zatvori pritvorska jedinica u zalivu Gvantanama na Kubi, gde se nalazi većina osumnjjičenih terorista.

Kada kandidati zauzmu specifičnu poziciju u odnosu na neko od spoljnopolitičkih pitanja, Maks But iz Saveta za međunarodne odnose kaže da svet to ne uzima zdravo za gotovo jer su to poruke u sred predsedničke kampanje. To često ima malo veze sa onim što će uraditi kad preuzmu funkciju u Beloj kući, kaže But.

On ističe da prilikom smene administracija - američkom spoljnom politikom više dominira kontinuitet nego promena. No, Piter Beinert, ekspert iste organizacije ima drugačije mišljenje.

"Maks But je u pravu kad kaže da američka inostrana politika reaguje na velike događaje, baš kao i kada tvrdi da spoljnom politikom dominiraju jake teme i tradicija. Ali događaji sami sebe ne objašnjavaju, već je potrebno da budu razjašnjeni."

Na primer, poslednja obaveštajna procena američkih agencija konstatovala je da je Iran obustavio tajnu izgradnju nuklernog arsenala 2003. Reakcije kandidata bile su različlite. Demokrate su to uporedile sa Bušovim predratnim tezama da Irak predstavlja pretnju jer poseduje oružje za masovno uništenje. Senator Džozef Bajden:

"Iran je stvaran problem, ali je pitanje da li je problem koji bi izazvao 3. Svetski rat i da li postoji opasnost nuklerne kataklizme. Ovo je čudan eho onoga što smo slušali o Iraku, čudan eho neozbiljnih procena”, kaže Senator Bajden.

Republikanci uglavnom podržavaju čvrst stav administracije, fokusirajući se na zaključak da bi se Iran još mogao domoći atomske bombe. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani kaže:

"Ova vlada bi trebalo da sve opcije drži otvorenim i da nastavi sa pritiskom na Iran”, smatra Đuilijani.

Bivši senator iz Tenesija, Fred Tompson dodaje:

"S obzirom na to da je Iran verovatno dugoročno najveća pretnja Americi, izuzetno je značajno da li Teheran ima nuklerni program i da li raspolaže nuklernim arsenalom."

Kanidati će prvi put snage odmeriti već početkom januara u Ajovi, a potom i u Nju Hempširu.

XS
SM
MD
LG