Linkovi

Izraelski premijer Ehud Olmert: Izrael neće rizikovati svoju bezbednost


Izraelski premijer Ehud Olmert kazao je da Izrael neće činiti nikakve bezbednosne rizike u svojim potezima prema Palestincima, sve dok Palestinska uprava ne počne da preduzima neophodne akcije protiv terorističkih organizacija.

"Sve dok Palestinska uprava ne primeni mere koje se od njih zahtevaju, na način kako se zahteva da deluju protiv terorističkih organizacija, država Izrael neće biti u stanju da bilo šta izmenina na terenu", kazao je Olmert.

On je poručio da Izrael nema nameru da čini kompromis, ističući da će to biti neodvojiv deo svakog dijaloga sa Palestinskom upravom. Olmertova izjava usledila je posle oružanog napada na Zapadnoj obali u petak, u kome su ubijena dva izraelska vojnika na odsustvu.

Izraelski ministar trgovine i rada Eli Jisaj iz verske partije Šas, rekao je da je napad dovoljan razlog da budu prekinuti tek obnovljeni pregovori s Palestinskom upravom.

"Pregovori moraju da prestanu onog trenutka kada ima žrtava. Palestinci moraju da prestanu da zahtevaju od nas da ispunimo obaveze iz Mape mira, pre nego što oni ispune svoje. Pregovori nam nanose štetu i moramo ih zaustaviti", kazao je Jišaj.

Na osnovu takozvane Mape mira na Bliskom istoku, od Palestinaca se zahteva da raspuste ekstremističke organizacije, a od Izraela da obustavi izgradnju na okupiranim teritorijama još u prvoj fazi. Ni jedna ni druga strana nisu ispunile te obaveze, iako je mirovni plan pokrenut još 2003. godine.

Palestinski premijer Salam Fajad juče je rekao da su palestinske bezbednosne snage uhapsile neke osobe zbog sumnje da su umešani u smrtonosni napad na Izraelce. Ministar je izrazio saučešće zbog žrtava i rekao da je izraelskim vlastima predato njihovo oružje koje su napadači oteli.

XS
SM
MD
LG