Linkovi

Predsednik Buš se protivi davanju širih odbrambenih ovlašćenja


Demokrate u američkom Kongresu zahtevaju od predsednika Buša da povuče trupe iz Iraka jer bi, kako navode, u tom slučaju mogli da usmere vojnu snagu na borbu protiv terorista u Pakistanu i Avganistanu. Predsednik Buš poručuje da će blokirati bilo kakav pokušaj da se dodatno finansiranje za rat u Iraku poveže sa određivanjem datuma za povlačenje trupa.

U svom nedeljnom radio obraćanju, demokrate su ponovo aplovale na predsednika Buša da povuče američke vojne snage iz Iraka. Kirsten Gilibrend je članica Predstavničkog doma iz države Njujork:

«Kongres pokušava da nametne bolju od trenutne strategije administracije u vezi sa Irakom, kojom ćemo se efikasnije boriti protiv terorizma i kojom ćemo omogućiti stabilnost na Bliskom istoku. Iznova smo glasali za povlačenje trupa iz Iraka, za ustupanje patroliranja ulicama Iračanima i za fokusiranje na našu misiju protiv terorizma - i nećemo odustati».

Demokrate su pred kraj ovogodišnjih zasedanja, popustile u nastojanjima da uslove odobrenje finansijskih fondova za rat povlačenjem trupa iz Iraka, zbog toga što je predsednik Buš zapretio da će staviti veto na bilo koji takav predlog. Republikanci su na kraju uspeli da izdejstvuju 70 milijardi dolara za finansiranje rata u Iraku i Avganistanu, bez uslova.

Predsednik Buš se protivi davanju širih odbrambenih ovlašćenja, jer smatra da bi takve odredbe omogućile da se pokrenu sudske parnice protiv iračkih vlasti u vezi sa potražnjom obeštećenja iz vremena vladavine bivšeg diktatora Sadama Huseina. Buš je odbio da potpiše predlog tog zakona u petak, jer bi on, kako je rekao, ugrozio iračke resurse za milijarde dolara, koji su sada prema njegovim rečima «krucijalna spona u naporima za rekonstrukciju zemlje».

U nedeljnom obraćanju naciji preko radija, predsednik Buš se u subotu fokusirao na unutrašnje teme, i ponovo pokušao da uveri Amerikance, koji su zabrinuti zbog problema sa kreditima i nekretninama, da je ekonomija u odličnom stanju.

«Neki od vas brinu da li će moći da obezbede zdravstveno osiguranje za svoju porodicu. Neki ne znaju da li će moći da plate sledeću ratu za kuću, a neki su zabrinuti zbog rasta cena benzina i električne energije. Stoga očekujete da vaši predstavnici u Vašingtonu urade nešto o pitanju ekonomije i da vam ponude rešenje.»

Predsednik dodaje da je Kongres odobrio dobar program u vezi sa energijom, koji je privremeno rešenje za povećanje poreskih obaveza srednje klase. Takođe je donet i zakon kojim se porodice štite od povećanja poreza, koje će uslediti kada banke smanje dugove od zajmova za kupovinu nekretnina.

XS
SM
MD
LG