Linkovi

Jedan od lidera Al Kaide Džasim Muhamed Ali uhapšen u Kirkuku


Jedan od lidera Al Kaide, za kojim je bila izdata poternica, uhapšen je u Kirkuku, na severu Iraka, saopštile su danas američke snage. Koalicione snage, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, uhapsile su juče Džasima Muhameda Alija, poznatog kao mula Džasim. Džasim je, navodno, bio organizator većih terorističkih napada u Haviji, zapadno od Kirkuka, uključujući eksplozije automobila bombi, otmice, ubistva civila inapade na iračke i američke snage.

Cveće i grafiti na godišnjicu smrti Sadama Huseina

Grafiti koji hvale Sadama Huseina osvanuli su u njegovom glavnom uporištu Tikritu i male grupe ljudi okupile su se oko njegovog groba danas na prvu godišnjicu egzekucije bivšeg iračkog lidera. Sadam je obešen zbog zločina protiv čovečnosti u egzekuciji koju je medjunarodna zajednica kritikovala i koja je razljutila njegove sunite zbog snimaka koji pokazuju kako ga šitski zvaničnici ismejavaju pred vešanje.

Iračka policija danas je pojačala bezbednost u mestima koja su nekada važila za glavna sunitska uporišta Sadama Huseina u očekivanju mogućih napada tvrdokornih pristalica bivšeg iračkog vodje i njegove arapske nacionalističke Baas partije.

Uveden je policijski čas u Tikritu njegovom glavnom uporištu i Baidzi na severu gde se nalazi rafinerija nafte. Dodatne snage upućene su i u Aužu, rodno mesto Sadama Huseina nedaleko od Tikrita.

Ali potencijal za nasilje je izgledao mali pošto se veliki broj pobunjenika koji su bili za Sadama pridružio američkoj vojsci posle njegove smrti da se bori protiv sunitskih islamista Al Kaide, koje Vašington smatra najvećom pretnjom.

"Nismo videli nikakvo pojačano nasilje vezano za njegovu smrt", rekao je portparol američke vojske kontra-admiral Greg Smit.

Grafiti su se pojavili u Tikritu na raznim zgradama uključujući i na policijskoj stanici i na zgradama direktorata poljoprivede i elektrodistribuije. Oko Sadamovog cvećem okićenog groba koji se nalazi u selu Auža, nedaleko od Tikrita gde je i rodjen, okupili su se muskarci, žene i deca. Grupa od oko 25 muškaraca komentarisala je kako se ništa pozitivno nije desilo u zemlji od Sadamove smrti i da je sve gore, kao i da Irakom vladaju Iran i Amerika.

Irački specijalni sud za zločine protiv čovečnosti i genocid u novembru 2006. osudio je na smrtnu kaznu Sadama Huseina zbog masakra 148 šiitskih seljaka 1982. godine. Irački diktator je obešen 30. decembra iste godine.

XS
SM
MD
LG