Linkovi

Predsednik Boris Tadić za jaku i stabilnu Srbiju, sa Kosovom i u Evropi


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da, ukoliko mu građani potvrde poverenje za još jedan predsednički mandat, od njega mogu očekivati borbu za jaku i stabilnu Srbiju, sa Kosovom i u Evropi. Tadić je rekao da Beograd neće prihvatiti nametnuto rešenja za status Kosova niti nezavisnost pokrajine.

"Nema prihvatanja nametnutog rešenja niti nezavisnosti. Reakcija države mora da bude jasna, snažna i u skladu sa svim našim džavnim interesima", rekao je Tadić.

On je istakao da se Srbija oslanja na međunarodno pravo i poštovanje priznatih granica, dodajući da se Beograd ne zalaže za promenu tih granica, a samim tim ni za podelu Kosova. Tadić je ocenio da je Srbija ojačala svoju poziciju, nakon pregovora koji su vođeni o budućnosti pokrajine.

"Naša pozicija je poboljšana i to se vidi tako što se i dalje govori o nastavku pregovora i što se ne poseže olako za rešenjima na koje mi nećemo pristati. Da nam nije ojačana pozicija ovo bi se odavno završilo na našu štetu", rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje kako će kao predsednik Srbije reagovati ukoliko dođe do napada na srpsko stanovništvo na Kosovu, on je poručio da će Srbija odlučno sprovesti sve mere koje joj stoje na raspolaganju da zaštiti ljude. Tadić je naveo da se nada da do napada na Srbe neće doći i da će međunarodne snage neprestano vršiti svoju ulogu na Kosovu i štititi one građane koje neko napadne.

A premijer Vojislav Koštunica izrazio je uverenje da će mnoge države slediti politiku Rusije i Srbiju priznavati u njenim međunarodno priznatim granicama u slučaju unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova. Srbija je vekovima imala posebne veze sa Rusijom i umeće da ceni i pamti podršku Rusije i njeno principijelno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava u procesu određivanja budućeg statusa Kosova. U toku pregovaračkog procesa Srbija i Rusija su usaglasile zajedničku principijelnu politiku, koja sezasniva na poštovanju međunarodnog prava i važećih međunarodnih dokumenata, podsetio je premijer Koštunica i dodao da je od najveće važnosti što je Rusija izričito saopštila da je svaka jednostrana nezavisnost protivpravni akt i da je jasno da u tom slučaju Rusija priznaje Srbiju u njenim današnjim međunarodno priznatim granicama.

XS
SM
MD
LG