Linkovi

Pakistanska vojska pruža uverenja da je nuklearni arsenal bezbedan


Pakistanska vojska tvrdi da, bez obzira na ogroman haos i pometnju, koji su nastali posle ubistva bivše premijerke Benazir Buto, nuklearni arsenal te zemlje ostaje na sigurnom i bezbednom mestu.

Ubistvo Benazir Buto izazvalo je masovne proteste u Pakistanu i obnovilo dileme da li će se usporeni napredak ka demokratii u toj zemlji nastaviti. Pakistanski vojni funkcioneri insistiraju da je jedna stvar o kojoj ne treba da brinu ni građani te zemlje, niti međunarodna zajednica – nuklearni arsenal Pakistana. Potrparol vojske Vahid Aršad, govorio je u emisji TV mreže CNN – "Late Edition".

"Pakistanski nuklearni arsenal je veoma bezbedan. Mi imamo vrlo snažan komandni i kontrolni sistem, naše mere bezbednosti su jedne od najboljih na svetu. Stoga, mislim da su svi ti strahovi neosnovani, dok izveštaje da bi nuklearno oružje moglo da padne u ruke islamskih ekstremista smatram besmislicom".

Bez obzira na to, brige oko nuklearnog naoružanja Pakistana i dalje postoje. Tako bar tvrdi bivši američki senator Vilijem Koen, koji je bio i sekretar za odbranu kasnih 1990-ih, kada je Pakistan izvršio svoje prve testove atomske bombe. Koen je takođe govorio u emisiji "Late Edition".

"Nadam se da je nuklearni arsejnal sto odsto bezbedan, jer mi to ne znamo. Uvek postoji zabrinutost kada imate zemlju koja poseduje nuklearno oružje, a analazi se u haotičnoj situaciji, kakva trenutno vlada u Pakistanu".

Još jedan bivši američki senator, Sem Nan, kaže da će te brige biti značajno umanjene ukoliko i kada dođe do smanjenja političkih nemira u Pakistanu. A da bi se to dogodilo, predsednik Pervez Mušaraf će, prema rečima senatora Nana, morati da prihvati demokratiju, dok će SAD i međunarodna zajednica morati da preduzmu korake da osiguraju da sve pakistanske političke frakcije imaju poverenje u izborni proces zemlje.

"Mušaraf ima realan problem sa legitimitetom. A ja mislim da bi mi trebalo da se pobrinemo da budemo uz to da sve stranke zajednički odrede datum održavanja izbora, a ne da nagovestimo da smo za jednog ili drugog kandidata. Mi bismo morali da budemo neutralni u ovom procesu, jer je naš interes da se osigura da vlast preuzme legitimna vlada, koja može da donese stabilnost toj - za nas -ključnoj naciji".

Nemiri u Pakistanu postali su važno pitanje i za američke predsedničke kandidate, od kojih mnogi, kako izgleda, jedva čekaju da pokažu svoje poznavanje spoljnih poslova. Kod demokrata, senatorka iz države Njujork, Hilari Klinton, zatražila je međunarodnu istragu ubistva gospođe Buto, dok je senator iz Ilinoisa Barak Obama rekao da bi izbori u Pakistanu možda trebalo da budu odloženi, ali da ne bi smeli da budu otkazani. Što se tiče republikanaca, senator iz Arizone, Džon Mekejn, rekao je da Pakistan i njegov predsednik ostaju ključni saveznik SAD u ratu protiv terorizma, dok je bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, izjavio da bi voleo da Pakistan pruži veću slobodu Sjedinjenim Državama u potrazi za teroristima na njegovoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG