Linkovi

Uprava za hranu i lekove: Životi Amerikanaca izloženi opasnosti


Američka uprava za hranu i lekove reguliše većinu prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Sjedinjenim Državama, kao i sve lekove, ljudske vakcine i medicinsku opremu. Mnoge zemlje rukovode se pravilima američkog sekretarijata za hranu i lekove. Ipak, u jednom novom izveštaju, koji su napravili savetnici uprave navodi se da ta agencija ima propuste u svom poslu.

U izveštaju se navodi da američka Uprava za hranu i lekove nema dovoljno osoblja i da nema dovoljno novca. Već godinama, kritičari su isticali da agencija ne radi dobro. Medjutim, sada po prvi put, agencija priznaje da ima propuste i da su životi Amerikanaca izloženi opasnosti. U izveštaju se takodje navodi da postoji samo nekoliko inspektora i da agencija nije u stanju da zaštiti proizvodnju hrane. Bil Habard je nekada bio na visokoj funkciji u Upravi.

«Kada sam ja došao u agenciju ranih 1970-tih, obavljali smo 35 hiljada inspekcija godišnje. Ove godine agencija će obaviti 6 hiljada».

Kompjuterski sistem agencije prati potencijalno opasnu hranu i lekove. U izveštaju se kaže da je taj sistem zastareo.

«Zamislite da imate imejl sistem koji je toliko star da moraju da se pozovu tehničari koji su u penziji, zato što sadašnji tehničari nikada nisu videli tako staru opremu».

U izveštaju se navodi da mnogi zaposleni nemaju kompjutere. Inspektori još uvek pišu hitne izveštaje ručno i oni se često zagube. Bez odgovarajuće tehnologije, agencija ne može da se nosi sa razvojem u novim tehnologijama ili da prati moguće sporedne efekte lekova ili procedura. Takodje se kaže da su se, svet otkrića novih lekova i njihov razvoj dramatično izmenili, ali da su metode provere u agenciji iste kao što su bile pre 50 godina. U izveštaju se krivi Kongres zbog toga što stalno smanjuje budžet agencije, dok se od nje traži da preuzme dodatnu odgovornost. Kongresmen Roza Deloro prebacuje krivicu na Agenciju.

«Kao prvo, nikada neću da obezbedim novac za jednu agenciju koja nema menadžersku strukturu i nema nikakvu ideju o tome kako da upotrebi sredstva koja joj Kongres odobri,» kaže Deloro.

Medjutim, u izveštaju se naglašava da Uprava za hranu i lekove ne može da poboljša svoje delovanje, pripremi se za budućnost i zaštiti američke potrošače, bez značajnijih dodatnih sredstava.

XS
SM
MD
LG