Linkovi

Naudero: Sin i suprug Benazir Buto biće kopredsednici Pakistanske narodne partije


Bilaval Zardari, jedni sin ubijene Benazir Buto i njeno najstarije dete, preuzeo je danas porodično političko nasledje i prihvatio da vodi stranku svoje majke zajedno sa svojim ocem Asifom Ali Zardarijem. U svom testamentu koji je danas pročitan Buto je imenovala svog supruga Asifa Ali Zardarija da bude na čelu partije ali on je predao tu poziciju njihovom devetnaestogoišnjem sinu, rekao je zvaničnik stranke Makdom Amin Fahim.

Bilaval, student prava na Oksfordu koji nema političkog iskustva, rekao je da će ostati na fakultetu dok ne završi studije a njegov otac, odredjen kao kopredsedavajući stranke, biće efektivni vodja. Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim ocem Bilaval se zahvalio na ukazanom povernju i obećao da će nastaviti "sa novom snagom dugu istorijsku borbu partije za demokratiju".

"Moja majka je uvek govorila da je demokratija najbolja osveta", rekao je Bilaval.

Partija ubijene bivše pakistanske premijerke Pakistanska narodna partije danas je takodje odlučila da učestvuje u predstojecjhim parlamentarnim izborima u zemlji zakazanim za 8. januar čije je održavanje, medjutim, još uvek neizvesno.

Izborom mladog Bilavala moćna politička dinastija Buto ostaje na čelu partije koju je osnovao njegov deda Zulfikar Ali Buto 1967. i za čije dobre izborne rezultate poslednjih godina je uglavnom bila zaslužna Benazir Buto.

Skoro 30 godina pre nego što mu je majka ubijena njegovog dedu Zulfikara Ali Buta, prvog demokratski izabranog premijera Pakistana, obesio je vojni režim koji ga je svrgnuo. Bilaval je proveo veći deo svog života u Dubaju i Londonu. Pohadjao je prestižnu gimnaziju u Dubaju i pošao je majčinim stopama upisavši se na Oksford.

Stalno političko angažovanje majke i osam godina koje je njegov otac proveo u zatvoru zbog montiranih optužbi o korupciji ostavile su dubok pečat na njega. U nekoliko intervjua mladi Bilaval, koji ima crni pojas u taekvondou i zaljubljenik je u jahanje kao njegov otac, izrazio je teško osećanje nepravde o ophodjenju pakistanske vojske prema njogovim roditeljima.

XS
SM
MD
LG