Linkovi

Mladen Markač uhapšen, ministar policije Ivica Kirin podneo ostavku


Haški optuženik Mladen Markač uhapšen je danas zbog nepoštovanja uslova privremene slobode, a ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin je kasnije u toku dana podneo neopozivu ostavku.

Markač je uhapšen oko 14 sati u svom domu u Zagrebu i odmah priveden u Županijski sud u Zagrebu, potvrdio je portparol policije Krunoslav Borovec. Policija je postupila po naredjenju Haškog suda koji je zatažio Markačevo hapšenje zbog nepoštovanja uslova privremene slobode na kojoj je boravio, a policija je potvrdila da prilikom hapšenja Markač nije pružao otpor. Za sada nema informacija o tome kada će Markač biti deportovan u pritvor u Sheveningenu.

Dežurni sudija Haškog suda Frederik Harhof izdao je u petak, 28. decembra nalog kojim je od hrvatske vlade zatražio trenutno hapšenje Markača i njegovo prebacivanje u pritvor u Sheveningenu najkasnije do nedelje 30. decembra.

Kao razlog je naveo kršenje uslova boravka na privremenoj slobodi do početka sudjenja time što je napustio svoj dom bez dozvole. U saopštenju Haškog suda navodi se da su na zahtev sekretarijata Suda hrvatske vlasti u petak potvrdile da je Markač 22. decembra bez prethodnog odobrenja i obaveštavanja MUP-a, koji je bio dužan da kontroliše njegovo kretanje, učestvovao u lovu na Bilogori.

Markač je na privremenoj slobodi od 2. decembra 2004. i od tada se dva puta vraćao u Hag kako bi učestvovao na raspravama. Ovom odlukom sudije Harhoffa odluka o Markačevoj privremenoj slobodi nije suspendovana, nego je ukinuta.

Zbog činjenice da je u istom lovu učestvovao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin, čije bi ministarstvo prema pravilniku Suda trebalo kontrolisati Markačevo poštovanje uslova privremene slobode, on je danas podneo neopozivu ostavku.

U ostavci koju je uputio predsedniku vlade Hrvatske Kirin je naveo da podnosi ostavku jer to smatra svojim "moralnim činom i dužnošću zbog okolnosti u kojima sam se našao u slučaju generala Mladena Markača". On je izrazio žaljenje i izvinjenje svima koje je na bilo koji način povredio ili im naneo štetu.

XS
SM
MD
LG