Linkovi

Gledišta analitičara o mogućim posledicama ubistva Benazir Buto


Bivši podsekretar za Južnu Aziju u američkom Državnom sekretarijatu u Klintonovoj administraciji, Karl Inderfurt, kaže da su snage ekstremizma u usponu u Pakistanu.

“Porast broja samoubilačkih bombaških napada, koji inače nisu deo pakistanske istorije, događa se istovremeno sa izveštajima o intenzivnijim ustaničkim aktivnostima i o reorganizovanju Al Kaide i Talibana u plemenskim delovima Pakistana. Pakistan je pod udarom samog Bin Ladena, koji je u video poruci objavljenoj u septembru apelovao na Pakistance da se podignu protiv predsednika Mušarafa, njegove vlasti i svih njegovih pristalica.”

Ekspert za pakistanska pitanja, Kristina Fer, iz korporacije Rend, kaže da će atentat na g-đu Buto samo ojačati islamske militante.

“ Sve agresivnije akcije ekstremista -- u smislu brzine njihovih napada, vrste napada, povećanog korišćenja samoubilačkih napada -- nisu više ograničene samo na plemenska područja. Oni otvoreno operišu širom Pakistana--što svakako ohrabruje ekstremiste da nastave da napadaju važne ličnosti pakistanskih vlasti, kao i druge ljude koje smatraju opasnim za ono što oni pokušavaju da urade.”

Buto je ubijena dok je vodila kampanju pred izbore 8. januara. Njena smrt kaže Karl Inderfurt, ima ozbiljne implikacije za neposrednu budućnost te zemlje.

“Implikacije su veća neizvesnost i veći rizik, dok Pakistan nastoji da predje sa vojne uprave generala Perveza Mušarafa na civilnu upravu, sa Mušarafom kao civilnim predsednikom i izborima predvidjenim za idući mesec. Treba se takodje upitati da li se izbori mogu održati pod takvim okolnostima. Izbore treba odložiti za izvesno vreme da bi se politička situacija smirila nakon ovog strašnog udarca za tu zemlju.”

Kristina Fer iz korpoacije Rend kaže da je predsednik Mušaraf suočen sa veoma teškom situacijom predostjećih dana i nedelja.

“Ako Mušaraf ne uspe da se politički konsoliduje, doće će do sve intenzivnijeg pritiska, ne samo civilnog društva, što se već vidi, već i iz vojnih krugova, da bi zemlji možda bilo bolje bez njega. Ukoliko se to dogodi, medjunarodna zajednica će biti u krajnjoj neizvesnosti pošto nije za to spremna i nema nikakav plan za situaciju posle Mušarafavog odlaska. ”

Mnogi sturčnjaci kažu da bi smrt Benazir Buto mogla da primora mnoge zemlje da preispitaju svoju politiku prema Pakistanu i predsedniku Pervezu Mušarafu.

XS
SM
MD
LG