Linkovi

SAD pozivaju Šarifa i druge da se uključe u pakistanski izborni proces


Posle ubistva Benazir Buto, SAD pozivaju sve umerene pakistanske političke snage, uključujući stranku bivšeg premijera Navaza Šarifa, da učestvuju u planiranim izborima. Šarifova Pakistanska muslimanska liga objavila je juče da će bokotovati izbore, planirane za 8. januar.

Stejt department kaže da američke diplomate kontaktiraju umerene akistanske političke stranke, podstičući ih da se uključe u izborni proces i sarađuju u borbi protiv ekstremizma. Funkcioneri kažu da u tim nastojanjima predvode podsekretar za politička pitanja, Nikolas Berns i pomoćnik državnog sekretara za južnu Aziju, Ričard Baučer. Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, za koga bi se moglo reći da je smrću Benazir Buto postao najistaknutija opoziciona ličnost, zatražio je juče ostavku predsednika Mušarafa i rekao da će njegova stranka bojkotovati izbore. Predstavnik Državnog sekretarijata, Tom Kejsi, rekao je da će Šarif sam odlučiti šta da učini, ali da Sjedinjene Države veruju da bi sve stranke trebalo da podrže izbore i potrude se da oni budu slobodni, pravedni i transparentni.

”Naš stav prema njemu i drugima jeste da je važno da se umerene snage u Pakistanu slože da rade zajedno. Pozivam i njega i sve druge političke stranke da učestvuju u tom procesu i omoguće pakistanskom narodu da bira između raznih političkih protagonista u zemlji.“

Kejsi je rekao novinarima da Sjedinjene Države ne podržavaju odlaganje izbora niti ponovno uvođenje vanrednog stanja, ali da će podržati određivanje nekog drugog roka za izbore, ako se Pakistanci tako dogovore.

”Verujemo da izbori mogu da se održe kako je planirano, lako i bezbedno, i mi ih svakako podstičemo u tome. Bez obzira da li će se to dogoditi 8. januara ili nekog drugog skorašnjeg datuma, važno je da se odredi tačan datum kada će Pakistanci moći da odaberu novu vladu i rukovodstvo.“

Kejsi je dodao da mu nije poznato da je bilo koji funkcioner Mušarafove vlade, u razgovorima sa američkim funkcionerima posle atentata, pominjao moguće obnavljanje vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG