Linkovi

Islamabad spreman da ekshumira telo Benazir Buto - Rehman: Benazir stradala od metka


Pakistanska vlada saopštila je danas da je spremna da ekshumira telo bivše premijerke Benazir Buto, ako njena stranka to bude tražila da bi se utvrdio tačan uzrok njene smrti. Vlada je, ipak, navela da je smrt bivše liderke, ubijene pre dva dana u samoubilačkom napadu posle predizbornog skupa u Ravalpindiju, svakako posledica atentata.

"Spremni smo da ekshumiramo telo Benazir Buto radi istrage ako njena stranka to bude tražila. Ipak, nije najvažnije znati šta ju je ubilo, metak ili eksplozija ili nešto drugo, već ko je to učinio", rekao je novinarima portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Džaved Čema i dodao da Pakistanu nije potrebna strana pomoć u istrazi o smrti Butove.

Pakistanska vlada je juče, pozivajući se na izveštaj lekara koji su uradili autopsiju, saopštila da je Buto stradala od udarca glavom u pokretni krov automobila.

Bivša pakistanskapremijerka Benazir Buto stradala je od metka ispaljenog u glavu, rekla je Šeri Rehman, njena bliska saradnica koja je u tenutku napada bila u istom vozilu i koja je pripremala telo za sahranu. Šeri Rehman, koja je i portparoka Pakistanske narodne partije Benazir Buto, odbacila je tvdnje pakistanske vlade da je liderka opozicije preminula od povreda zadobijenih nakon udarca u krov automobia.

"Imala je prostrelnu ranu na potiljku. Metak je ušao sa leve strane i izašao sa desne", rekla je Šeri Rehman, koja je, takodje, zadobila lakše povrede u napadu i koju je silina eksplozije izbacila iz vozila.

Ona je, takodje, rekla da su vlasti odbile da obezbede Benazir Buto neophodne bezbednosne mere koje je tražila.

"Tužno je, ali sve izgleda kao pokušaj da vlasti skinu sa sebe odgovornost", smatra Šeri Rehman.

Ona je dodala da nije videla napadača, da je gledala na suprotnu stranu u trenutku napada, pošto su njen kolega i ona shvatili da su okruženi nepoznatim licima.

"Zapazili smo ljude koji su nam bili potpuno nepoznati. Iznanada su se pojavili, noseći bedževe podrške Benazir Buto", rekla je saradnica ubijene bivše premijerke.

Vlada je saopštila nove podatke prema kojima je u neredima koji su izbili nakon vesti o ubistvu liderke pakistanske opozicije poginulo najmanje 38 osoba i da je učinjena šteta od više desetina miliona dolara. Prema navodima lekara, posle današnjih nereda, poginule su 42 osobe.

XS
SM
MD
LG