Linkovi

Angela Merkel: Evropa mora da pronadje jasno rešenje za Kosovo


Evropa mora da pronadje rešenje za Kosovo koje će da otvori perspektivu stabilnosti i sigurnosti za čitav region, ocenila je savezna kancelarka Angela Merkel u autorskom tekstu za vodeći nemački privredni dnevnik "Handelsblat".

"Kosovo ovih dana stoji na raskršću. Posto su sada propali zaista svi pokušaji da se pregovorima izmedju Srba i Albanaca postigne rešenje, Evropa je sda odgovorna za pronalaženje rešenja", navela je Merkelova.

On je dodala da to rešenje "mora da stvori jasnu situaciju, da otvori perspektivu stabilnosti i sigurnosti u čitavom regionu i time postavi temelj za dobru budućnost".

Angela Merkel je podsetila da Nemačka kao članica NATO i u okviru zajedničke evropske bezbednosne i odbrambene politike učestvuje u misijama u Avganistanu i na Balkanu i istakla da one "moraju da budu uspešne".

U tekstu za "Handelsblat", Merkelova je navela i da oko tema koje se tiču odnosa Rusije i Zapada, kakve su antiraketni odbrambeni sistem ili KSE-ugovor o kontroli konvencionalnog naoružanja u Evropi, "ne smeju da se otvaraju novi rovovi".

"NATO i SAD su poslednjih meseci veoma izašli u susret Moskvi. Naravno, Rusija je naš sused i partner. Želim da naši odnosi sa Rusijom budu intenzivniji i dobijaju na važnosti. Rusija ima značajne resurse. Istovremeno je od suštinskog značaja razvoj čvrstih demokratskih i struktura pravne države. O svemu tome ćemo naredne godine razgovaratri sa novim ruskim predsednikom", najavila je Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG