Linkovi

Pretendenti na položaj američkog predsednika osudili ubistvo Benazir Buto


Ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto našlo su u središtu pažnje američke predsedničke kampanje. Demokratska senatorka Hilari Klinton izjavila je da je kao prva dama Sjedinjenih Država upoznala gospođu Buto. Tokom kampanje u Ajovi ona je izjavila da je duboko ožalošćena i užasnuta njenim ubistvom.

Njen glavni rival za nominaciju Demokratske stranke, senator Barak Obama, rekao je da je šokiran i ožalošćen, dodajući a je g-đa Buto bila poštovan i čvrst borac za demokratiju u Pakistanu. Još jedan demokratski kandidat, guverner Novog Mekiska, Bil Ričardson, rekao je da SAD ne smeju da dozvole da nasilje poremeti povratak Pakistana na demokratiju. On je pozvao predsednika Buša da primora pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa da preda vlast.

Pretendenti iz redova Republikanske stranke takođe su reagovali na ubistvo Benazir Buto. Bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, rekao je da odgovorni za to ubistvo moraju da budu izvedeni pred sud i da smrt Benazir Buto podseća da terorizam bilo gde u svetu predstavlja opasnost za slobodu. Bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, govorio je na jednom kampanjskom skupu u državi Nju Hempšir.

”Ovo ponovo ističe neobičnu realnost globalnog, nasilnog, radikalnog džihadizma. Ne znamo ko je odgovoran za taj napad, ali nema sumnje da nasilje koje vidimo širom sveta nije ograničeno na Irak i Avganistan, već da je globalne prirode.“

Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, rekao je da je ovo užasna vest za narod Pakistana. Senator Džon MekKejn izneo je svoju reakciju na jednom kampanjskom skupu u Ajovi.

”Da sam ja predsednik Sjedinjenih Država, sada bih bio na telefonu, imao bih sastanak sa Savetom za nacionalnu bezbednost i razmatrao bih način kako da se obnovi i održi red u Pakistanu. Znam ko su glavni igrači, znam ko su pojedinci i znam najbolji način kako da se reši ta situacija.“

Neki politički posmatrači veruju da bi ubistvo Benazir Buto moglo da preusmeri fokus predizbornih debata na opasnost od terorizma, samo nedelju dana pre prvih stranačkih skupova u Ajovi, 3. januara.

XS
SM
MD
LG