Linkovi

Bivša premijerka Benazir Buto sahranjena u porodičnoj grobnici u Gardi Kuda Bakšu


Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto sahranjena je danas u porodičnoj grobnici u Gardi Kuda Bakšu, u južnoj pakistanskoj provinciji Sand. Benazir Buto je sahranjena u jednostavanom, drvenom kovčegu koji je bio prekriven zastavom Pakistana. Njeno telo je sinoć vojnim avionom prebačeno do njenog porodičnog sela u oblasti Larkana.

Sahranjena je pored svog oca, Zulfikara Ali Buta, prvog izabranog premijera koji je srušen sa vlasti 1977. godne i kasnije obešen. Više stotina hiljada ljudi okupilo se danas da isprati i oda poštu Benazir Buto u Gardi Kuda Bašu. Benazir Buto je juče ubijena u samoubilačkom napadu, posle mitinga njene partije u Ravalpindiju. Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf je povodom ubistva Benazir Buto proglasio trodnevnu žalost, tokom koje će zastave biti na pola koplja.

Nema podataka da je Al-Kaida preuzela odgovornost za ubistvo

Pakistanska vlada optužila je danas ekstremiste, za koje se veruje da su povezani sa Al-Kaidom, da su odgovorni za ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto, ali je saopštila da nema podataka da je teroristička organizacija Osame Bin Ladena direktno preuzela odgovornost za napad.

"Vrlo je verovatno da su odgovorni oni ekstremistički elementi koji su počnili niz napada u zemlji", rekao je danas portparol ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana Džaved Čima.

On je, medjutim, dodao da pakistanskoj vladi "nije poznato" da je Al-Kaida, kako je ranije javila privatna pakistanska televizija "Ari tv"preuzela odgovornost za ubistvo. Američki zvaničnici i analitičari takodje smatraju da je Al-Kaida glavni osumnjičeni za ubistvo Benazir Buto. Al-Kaida je optužena i za prethodni pokušaj ubistva Benazir Buto, koju je osudila da je "instrument američke politike u Pakistanu".

Sedamnaestoro poginulih i mnogo ranjenih u Pakistanu

Sedamnaest osoba, uključujući troje policajaca, poginulo je u nasilnim protestima u Pakistanu koji su izbili nakon jučerašnjeg ubistva opozicione liderke Benazir Buto, saopštila je danas policija. Nasilje je počelo sinoć po pakistanskom vremenu, kada je prostrujala vest o smrtonosnom napadu na Benazir Buto, a pojačano je danas, posebno u provinciji Sind, odakle potiče porodica Buto i gdeje bila glavna baza za podršku opozicionoj liderki.

"Bojimo se da se situacija može pogoršati posle sahrane", rekao je Ministar unutrašnjih poslova Sinda Ahtar Zaman.

U eksploziji na izbornom mitingu u Pakistanu, koja se desila na severozapadu zemlje, poginulo je troje ljudi, uključujući i lokalnog kandidata vladajuće partije predsednika Perveza Mušarafa, saopštila je policija.

"Eksplozija se desila na izbornom mitingu Muslimanske lige Pakistana i tom prilikom su poginuli predsednički kandidat i dvojica njegovih pristalica", rekao je policijski službenik Muhamed Ikbal.

Nešto ranije u Kašmiru, desetine policajaca bacilo je suzavac na stotine demonstranata, koji su protestovali zbog jučerašnjeg ubistva pakistanske opozicione liderke Benazir Buto.

Policija je opkolila oblast oko glavne džamije u Šrinagaru, letnjoj prestonici indijskog dela Kašmira, jer se plaši novih protesta nakon današnje molitve. Demonstranti su uzvikivali "Živeo Pakistan" i "Živela Buto".

Kašmir je glavni predmet sukoba Indije i Pakistana, jer obe zemlje polažu pravo na celu teritoriju, ali dele vlast. Radikalni kašmirski separatisti pozvali su u petak na štrajk, a mnoge radnje su zatvorene. Protesti su izbili i na jugu Pakistana, gde je policija otvorila vatru na demonstrante u gradu Hajderabadu i tom prilikom ranila petoro ljudi, saopštila je policija.

"Otvorili smo vatru, jer su demonstranti postali previše nasilni, ali nismo uspeli da ih rasteramo. Petoro njih je zadobilo rane od vatrenog oružja", rekao je policijski službenik Abdul Kvadir Sumo.

Plan o održavanju izbora 8. januara i dalje na snazi

Plan Pakistana da održi parlamentarne izbore 8. januara i dalje je na snazi, izjavio je danas vršilac dužnosti premijera Mohamadmian Somro. Upitan o održavanju izbora posle jučerašnjeg ubistva opozicione liderke Benazir Buto, on je rekao da još nije odlučeno da li će izbori biti odloženi.

"Ništa još nije odlučeno. Izbori su za sada kako je najavljeno", rekao je Somo novinarima.

On je, takodje, rekao da će se konsultovati sa svim političkim partijama pre odluke o eventualnom odlaganju izbora.

XS
SM
MD
LG