Linkovi

Izraelski i palestinski pregovarači zalažu se za razgovore u 2008. godini


Posle sedam godina, izraelski i palestinski pregovarači ponovo razgovaraju. Takav razvoj dogadjaja usledio je krajem 2007, godine preokreta i tranzicije u kojoj su se palestinske teritorije podelile, politički, i u kojoj je Amerika podstakla obnavljanje bliskoistočnog mirovnog procesa.

Palestinci su navikli na nasilje. Ipak, nasilje koje je izblo u pojasu Gaze u junu bilo je bez presedana. Tokom samo nekoliko dana, ekstremisti Hamasa u potpunosti su nadjačali borce Fataha lojalne umerenom palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu – što je dovelo do razdvajanja palestinskih teritorija na dva dela, sa Hamasom koji kontroliše pojas Gaze i Fatahom koji vlada na Zapadnoj obali. Hamas i Fatah su u stalnom sukobu od kako je Hamas pobedio na izborima početkom 2006. Ipak, uvidjajući mogućnost katastrofe, palestinski predsednik Mahmud Abas povukao je poteze ka učvrščivanju svojih ovlašćenja nad Palestincima. Samo nekoliko dana nakon što su njegove snage bezbednosti oterane od strane pripadnika Hamasa, Abas je raspustio većinski Hamasovu vladu i formirao novi kabinet sastavljen od nezavisnih ličnosti i bliskih saveznika njegovog pokreta Fatah. Njegovi potezi dobili su široku podršku Arapske lige, Evropske Unije, i Sjedinjenih Država, čak i Izraela koji je nagovestio dobru volju da obnovi mirovne pregovore sa Palestincima. Uvidjajući mogućnost da dovede obe strane nazad za pregovarački sto posle sedam godina, američki državni sekretar Kondoliza Rajs počela je intenzivnu diplomatsku aktivnost, ističući u javnosti da ekstremizam uzima maha na Bliskom Istoku, čineći rešenje o dve države izmedju Izraelaca i Palestinaca imperativom.

«Ako Palestinci izgube nadu, posebno medju mladima, imamo pred sobom veliku opasnost. Produženo iskustvo lišavanja i poniženja moglo bi da radikalizuje čak i normalne ljude. Bojim se da ako palestinski reformatori ne mogu da ostvare nadu za nezavisnom državom, onda bi umereni centar mogao da propadne zauvek. Naredna generacija Palestinaca bi mogla da propadne zauvek. Sledeća generacija Palestinaca mogla bi da postane skup izgubljenih duša neobuzdanog ekstremizma».

Posle više diplomatskih napora Kondolize Rajs, dve strane su pristale da se sastanu u novembru u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu u Merilendu. Bila je to prva mirovna konferencija izmedju Izraelaca i Palestinaca u poslednjih sedam godina. Teškoće su se ubrzo pojavile. Palestinci su zahtevali detaljnu raspravu oko spornih pitanja , kao što su granice, budućnost Jerusalima i povratak izbeglica. Izraelci su smatrali da bi u Anapolisu trebalo da se razgovara o opštim pitanjima, a da bi detalje o teškim pitanjima trebalo ostaviti za kasnije. Na kraju, obe strane složile su se da obnove redovne mirovne pregovore u cilju postizanja sporazuma do kraja 2008. godine. Portparol izraelskog premijera Olmerta, Mark Regev, izjavio je da Izrael još jednom posvećen mirovnom procesu.

«Verujem da sa odlučnošću izraelske vlade i odlučnošću palestinske vlade, zaista možemo da krenemo dalje. Ovo je trenutak velike šanse koju ne smemo propustiti».

Iako je konferencija u Anapolisu završena sa notom optimizma, istraživanja javnog mnjenja pokazala su da, iako Izraelci i Palestinci podržavaju mirovni proces, ni jedni ni drugi ne očekuju previše od razgovora. Izraelski zvaničnici izjavili su da zahtevaju čvrstu rešenost od strane predsednika Abasa da će sprečiti palestinske ekstremiste, dok su palestinski pregovarači izjavili da žele da se ublaže ograničenja za Palestince. Uprkos svemu, mirovni proces se nastavlja. Na donatorskoj konferenciji u Parizu prikupljene su stotine miliona dolara pomoći Palestincima za uspostavljanje vitalnih institucija, kao što je palestinska služba bezbednosti, kako bi se izraelske trupe povukle sa Zapadne obale. I izraelski i palestinski pregovarači zalažu se za dalje razgovore u narednoj godini – nastavljajući prve mirovne pregovore izmedju Palestinaca i Izraelaca u poslednjih sedam godina.

XS
SM
MD
LG