Linkovi

Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf okrivio teroriste za ubistvo Benazir Buto


Predsednik Pakistana Pervez Mušaraf okrivio je teroriste za današnju smrt opozicione liderke Benazir Buto i dodao kako će udvostručiti svoje napore da ih pobedi.

"Ovo je delo onih terorista s kojima smo u ratu. Stalno govorim da su ti teroristi najveća opasnost za našu naciju", rekao je Mušaraf u televizijskom obraćanju gradjanima.

Posle današnjeg tragičnog incidenta, izražavam čvrstu rešenost - da se nećemo smiriti dok te teroriste ne eliminišemo i iskorenimo", rekao je Mušaraf, i u tom cilju zatražio od nacije "solidarnost, saradnju i pomoć".

Mušaraf je povodom ubistva Benazir Buto u Pakistanu proglasio trodnevnu žalost tokom koje će zastave biti na pola koplja. Pozvao je, takodje, naciju da ostane mirna i bude suzdržana.

Medjutim, posle ubistva Butove i potonjih, nasilnih protesta njenih pristalica policijske snage Pakistana stavljene su u stanje "crvene uzbune". Gnevne pristalice nekadašnje premijerke Pakistana izašle su na ulice širom zemlje. Nemiri su bili najžešći u Sindu, rodnoj proviniciji Benazir Buto, i u glavnom gradu te provincije, Karačiju.

"Policija u Sindu je u stanju 'crvene uzbune'", izjavio je visoki zvaničnik policije. "Pojačali smo razmeštanje snaga i sada patroliramo svim varošima i gradovima, s obzirom da su nevolje gotovo svuda".

Prema izveštajima iz Karačija, stanje bezbednosti u tom gradu se pogoršava i tamo je na hiljade ljudi izašlo na ulice da protestuje. Zapaljene su najmanje tri banke, jedna vladina zgrada i pošta. Najmanje 20 vozila je zapaljeno u gradu Hajderabadu, u centralnom Sindu. Manji protesti zabeleženi su u Ravalpindiju i obližnjoj prestonici, Islamabadu.

U Muzafarbadu, glavnom gradu pakistanskog dela Kašmira, demonstranti su blokirali puteve zapaljenim gumama, i uzvikivali slogane protiv predsednika Perveza Mušarafa.

XS
SM
MD
LG