Linkovi

Iračka vlada preduzela korak ka promovisanju nacionalnog pomirenja


Iračka vlada preduzela je korak ka promovisanju nacionalnog pomirenja time što je odobrila pomilovanja za hiljade zatvorenika u iračkim i američkim zatvorima. U zatvorima u Iraku trenutno se nalazi oko 50 hiljada zatvorenika, mnogi od njih pod sumnjom da su pripadali pobunjeničkim grupama manjinskih sunita. Prema nacrtu zakona koji je usvojila vlada premijera Nurija al-Malikija biće identifikovani zatvorenici koji, prema opštoj amnesiji, ispunjavaju uslove za puštanje na slobodu. Da bi stupio na snagu taj nacrt treba da odobri irački parlament.

Broj uhapšenih naglo se povećao kada su Sjedinjene Države poslale pojačanja svojim trupama u nameri da zaustave unutrašnje sukobe u zemlji. Mnogi uhapšenici drže se bez podizanja zvanične optužnice i njihova sudbina je jedno od osetljivih pitanja za koja se veruje da komplikuju nastojanja na promovisanju pomirenja. U međuvremenu, američki komandanti u Iraku pozdravljaju odluke mnogih sunitskih boraca da pređu na stranu američkih snaga u borbama protiv terorista Al-kaide u Iraku. Agencija Asošijeted pres navodi izjavu jednog predstavnika američkih oružanih snaga koji je rekao da je ta odluka jedna od najvažnijih u 2007. godini, barem što se tiče poboljšanja bezbednosti u Iraku, i da je doprinela naglom padu nivoa nasilja u zemlji.

Ne umanjujući značaj poboljšanja bezbednosne situacije, neki analitičari u SAD i drugde dovode u pitanje dugoročnije efekte podsticanja sunitskih ekstremista na borbu protiv Al-kaide, i kažu da bi oni jednoga dana mogli da se okrenu protiv vlade kojom dominiraju šiiti. U međuvremenu, američka komanda objavila je nove pojedinosti o nedavnom ubistvu jednog od ključnih lidera Al-kaide u Iraku. Generalmajor Kevin Bergner objavio je to u Bagdadu.

”Terorista Al Kaide, Muhamad Sulajman Šunatir al-Zubai, poznat kao Abu Abdula, ubijen je južno od Samare. Abu Abdula bio je prekaljeni terorista Al Kaide.“

General Bergner opisao je al-Zubaija kao iskusnog graditelja bombi koji je organizovao brojne napade na multinacionalne i iračke snage. Američka komanda saopštila je da je on ubijen prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG