Linkovi

U Beogradu nema reakcija na parlamentarnu rezoluciju o Kosovu


U Beogradu nema novih reakcija na novu parlamentarnu rezoluciju o Kosovu, ali ima novih tumačenja i pojašnjenja.

Prvo je ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izrazio uverenje da u Skupštini nikada neće biti formirana većina koja bi mogla da promeni i ukine odluku o vojnoj neutralnosti Srbije. Za ministra Jočića odluka Parlamenta kojom je proglašena vojna neutralnost Srbije ima strateški značaj jer predstavlja prvi pravi dugoročan odgovor Srbije na ulogu NATO-a od bombrdovanja do Aneksa 11 Ahtisarijevog plana. Vojna neutralnost Srbije ne samo da potvrđuje nacionalno samopoštovanje, već obezbeduje mir i garantuje da Srbija nikada neće ratovati zarad tuđih interesa, tvrdi ministar Jočić.

Osim što je u Parlamentu bio predmet oštre polemike, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom i dalje izaziva kontroverze. Naime, u članu 135. tog Sporazuma piše da se on ne primenjuje na Kosovu. Vicepremijer Božidar Đelić to priznaje, ali pojašnjava da to ne dovodi u pitanje sadašnji ili budući status Kosova.

Saradnik Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenjuje čudnim da su političari u Srbiji tek sada otkrili da se Kosovo nalazi pod protektoratom i podseća da je Srbija do pre dve nedelje predsedavala evropskom energetskom zajednicom u kojoj je UNMIK od početka bio uključen.

Rezoluciju o Kosovu mnogi analitičari već su protumačili kao deo šireg kompromisa unutar vladajuće koalicije. Potvrda te ocene stigla je samo dan pošto je Parlament usvojio rezoluciju, jer su poslanici započeli raspravu o zakonima o lokalnim izborima, lokalnoj samoupravi, glavnom gradu i o teritorijalnoj organizaciji koji su neophodni za raspisivanje lokalnih izbora. Mediji u Beogradu javlaju da će zi izbori biti najverovatnije održani 11. maja.

XS
SM
MD
LG